Miljøagentene

dyr

Havskilpadde: blant verdens eldste dyr

Havskilpadden er en kjempegod svømmer som kan svømme flere tusen kilometer hvert år. Når havskilpadden legger egg, vender den tilbake til den samme stranda som den selv ble født på. Uansett om den må krysse et helt hav for å komme dit!

Publisert: 23. januar 2024

Skrevet av: Skoleagent Ingvild Swane

En grønn havskilpadde svømmer i åpent hav. I bakgrunnen er det en fisk.

Grønne havskilpadder er planteetere og de spiser mye alger. Foto: Bernard DUPONT from FRANCE, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

Havskilpaddene er blant verdens eldste skapninger, og har vært på jorda i over 200 millioner år. De levde på samme tid som dinosaurene. I dag finnes det seks ulike arter av havskilpadder.

Fakta om havsklipadde:

  • Havskilpaddearten glattkarett kan bli over én meter lang og kan veie over 450 kg, som er cirka som vekten til en motorsykkel.
  • Alle artene av havskilpadde lever i tropiske og subtropiske hav, ofte langt fra kysten
  • Status: sterkt truet

Havskilpaddens ferd

Havskilpaddene utnytter havstrømmene, som fungerer som undersjøiske transportbånd. På den måten kan de spare på kreftene på de lange svømmeturene. En havskilpadde kan være lenge under vann, og kan faktisk ligge på bunnen og sove hele natten på bare én munnfull luft.

Hvert år kommer hunnene i land om natten for å legge egg. De graver et reir dypt i sanden. Der kan de legge mer enn 100 egg! Rundt to måneder senere myldrer ungene frem, og prøver straks å finne veien til vannet. Men her må ungene passe seg godt, for både rovdyr og rovfisk samles ved havskilpaddenes strender for å fange de små ungene.

De som overlever ferden fra reiret og ned til vannet, svømmer for livet flere dager i strekk, inntil de møter en havstrøm som fører dem videre ut i havet og i sikkerhet.
Av 1.000 unger er det i gjennomsnitt bare én som lever opp til å bli en voksen havskilpadde.

Nærbilde av en liten havskilpadde på cirka 5 cm kaver seg gjennom sanden. Den har mørk grå kropp og møregrått skjell, med hvite kanter lands skjellet og beina. Den har sorte, små øyne som så vidt er åpne.

Én av tusen havskilpaddeunger overlever. Foto: Wildlifeppl, CC BY-SA

Hvordan går det med havskilpadden?

Noen arter av havskilpadde er sterkere truet enn andre, men alle artene står i stor fare for å dø ut. Jakt og samling av egg er de viktigste grunnene til at havskilpadden er truet. Mange skilpadder blir fanget for kjøttet sitt, og for noe som heter calipee. Calipee er et grønt fett som brukes til å lage skilpaddesuppe av.

Men det er også andre ting som truer havskilpadden. Utbygging av brygger og bygninger ved de strendene som skilpaddene legger egg, ødelegger leveområdene deres. Bilkjøring på strender gjør det umulig for havskilpaddene å grave seg reir der. Lys fra veier og bygninger tiltrekker seg forvirrede, nyklekte skilpaddeunger og lokker dem innover på land i stedet for ut i havet. Og mange korallrev, som er viktige beiteområder for havskilpaddene, blir stadig ødelagt av forurensing, uansvarlig turisme, og klimaendringer. Plastsøppel er en annen trussel.

For å ta vare på livet i havet er det viktig at vi ikke kaster søppel i naturen. Vi kan også hjelpe ved å plukke opp søppel vi finner på strendene, og passe på at solkremen vi bruker ikke har miljøgifter i seg. Hvis du drar på ferie til et område med havskilpadder, kan du passe på å velge et sted som tar godt vare på skilpaddene sine, ikke bruker dem i mat og ikke ødelegger strendene der de legger egg.

En havskilpadde svømmer langs bleke korallrev. Over den ser vi vannoverflaten.

De største havskilpaddene kan veie over 450 kilo! Foto: Belle Co, Pexels.

Vil du være med og passe på natur og alle artene på jorda? Da kan du bli miljøagent!