Hvordan er Paris?

Her kan du lese Barnas Klimapanel sine egne opplevelser så langt på Paris-turen.

Elida
På torsdag morgen møttes Barnas Klimapanel på Jernbanetorget. Først intervjuet TV2 oss. De spurte oss om hva vi skulle i Paris, hva vi forventet og hvorfor vi er miljøagenter. Etter det holdt Kristiane og Eliah en appell om Barnas Klimapanel, og leverte rapporten og kravene til miljøminister Tine Sundtoft.

På toget ble det holdt mange foredrag om miljø og klima. I løpet av alle disse foredragene lærte jeg mye! Jeg ble forklart nøyaktig hvorfor og hvordan jorda blir varmere. Slik fungerer det: Vi her på jorda forurenser altfor mye. All den CO2-en vi slipper ut legger seg i atmosfæren. Så når sola sender ned varme stråler til jorda, så går de varmestrålene opp igjen. Men ikke alt slipper ut fordi det er for mye CO2 i atmosfæren. Så alle varmestrålene som ikke slippes ut kommer tilbake. Og derfor blir det varmere på jorda. Dette kalles drivhuseffekten.


Selfies ved turistattraksjonene er viktig!

Victor
Kjempe lærerikt og gøy til nå! Jeg har holdt noen ord for den norske delegasjonen, om hva norske barn mener må gjøres. På slutten fortalte jeg at alle som jobber som oljeingeniører kan utvikle nye vindmøller og arbeiderne kan bygge de. Vinn-vinn-vind-situasjon!

Jeg har lært mye om forhandlingene og arbeidet Norge gjør i forhandlingene: Norge har bestemt at de vil sette en grense på 2%. De gir 6 milliarder i året til regnskogen og derfor tror Norge at de kan kjøpe seg ut av klimakrisen. Det synes jeg er veldig dumt!

Kristiane
Turen har vært veldig morsom! Det var gøy med togturen og holde appell for Tine Sundtoft.


Eliah og Kristiane holder appell og overrekker krav til Klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Kaja
Det var et forferdelig uvær når vi skulle ta flyet fra Lofoten til Oslo så flyet var forferdelig forsinket, men jeg fikk jo tid til å tenke på min egne forventninger til turen. Man vil jo egentlig ikke ha for høye forventninger og bli forferdelig skuffet. Jeg håper forhandlerne og politikerne vil komme opp med svar og løsninger som vil funke. Jeg håper å få gjennomslag med mine meninger og krav og det å blir tatt på alvor. Men folk er veldig hyggelige på reisen vi har hatt. Hele turen i seg selv har vært veldig interessant og spennende. På reisen nedover til Paris har vi snakket og hørt på mange interssante folk. På togturen har det vært mange foredrag og COP21, klima og miljø. Mange journalister har intervjuet og snakket med oss. Vi har reist sammen med Besteforeldreaksjonen, som har snakket og diskutert masse med oss, de har underholdt oss på turen. I Paris har vi hatt fullt program med møter, foredrag og aktiviteter. Vi har lært mye fra mange folk og organisasjoner. Arnstein fra NU har fortalt oss masse fra forhandlingene, som for eksempel forslaget til Erna om at Norge skal kunne fortsette å bore etter olje fordi Norge gitt masse penger til regnskogen. Vi har også hørt om forslaget til klimanøytralisering, som vil si at vi må plante trær på enorme områder som vil være ganske umulig for å veie opp nmot forurensingen vi har holdt på med. Vi har også møtt en representant fra den norske forhandlingsdelegasjonen. Der overrakte Victor og jeg krav og rapportebn fra norske barn, på engelsk fordi det var et åpent møte for alle. Det var veldig artig og jeg gleder med til å møte lederen i FNs klimapanel. Dette har vært en lærerik tur. 


Victor, Kaja og Elida overrekker rapporten og klimakravene.

Jarl Erik
Jeg syntes reisen til nå har vært lærerik og spennende og det virker som alle har kost seg veldig! Før avreise til Paris var det konsert, taler og masse presse. Togturen var grei, vi hadde god stemning og det virket som at alle koste seg. Fra Tyskland tok vi lyntog og kjørte i over 300 km/t!

På lørdag reiste vi til det grønne området ved siden av forhandlingssenteret. Vi snakket med Natur og Ungdom og fikk en oppdatering om hva som har skjedd på forhandlingene til nå. Så reiste vi på et møte på en gammel, dårlig skole, der vi møtte en fra den norske forhandlingsdelegasjonen, det var interessant! Vi lærte at Erna på forhandlingene kom med et interessant utsagn om at siden Norge gir så masse penger til regnskogen så bør vi få lov til å slippe ut mer CO2. Kort etter var Brasil ute og kritiserte Erna. Jeg syntes det Erna sa var dumt, men det var bra at Brasil reagerte så raskt!


Fullt fokus på morgenen før programmet starter.

Eliah
Jeg gledet meg veldig og var klar for tur på Oslo S. TV2 skulle komme og intervjue oss før seminaret som skulle starte Klimatoget. TV2 kom og intervjuet alle andre enn meg og Jarl Erik. Vi ble plassert til å passe på bagasjen dems. Det var litt rart, men sånn kan det gå. Vi dro med Klimatoget etter at jeg og Kristiane holdt en appell og overrakte kravene våre og rapporten vår til Tine Sundtoft.

På lørdagen så dro jeg til ambassaden og møtte mange kjente folk (folk som jeg kjenner fra før). Jeg møtte blant annet Børge Brende, Tine Sundtoft, Lars Haltbrekken, Frederic Hauge og mange flere! Det var en kjempe opplevelse og jeg fikk spredd litt info om Barnas Klimapanel. 

Jeg håper at klimatoppmøtet oppfyller forventningene jeg hadde før jeg dro. Blant annet at jeg håper at de får til en god avtale for klima, Norge og barn sin framtid.


Barnas Klimapanel i møte med Nina Jensen fra WWF.

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging