Verdens dyr: Orangutangen

Verdens regnskoger dekker bare en liten del av jordas overflate, men likevel bor hele to tredjedeler av alle planter og dyr nettopp her. Et av disse dyrene er orangutangen, som bare lever vilt i regnskogene i Malaysia og Indonesia.

Foto: Brian Evans

Orangutangen lever høyt oppe i trærne og lever av det den finner av mat oppe i tretoppene. Her sover den også om natta, og når orangutangen skal ut på tur, bruker den sine lange armer til å vandre fra tre til tre.

Orangutangen er veldig smart. Når det regner i skogen finner den fram blader for å lage seg en paraply, og når orangutangen blir sulten bruker den grener som spisepinner slik at den kan fiske insekter ut fra hulrom i trærne eller honning ut fra bikuber. Og nettopp fordi orangutangen er så smart, kalles den også for den røde menneskeapen.

Men regnskogen hvor orangutangen bor er i ferd med å forsvinne fordi hogstselskaper har lyst til å plante trær som lager palmeolje. Palmeolje brukes til å lage mat som taco og kjeks, og finnes også i sminke og såpe. Når skogen forsvinner får orangutangen et stadig mindre område å leve i, samtidig som at det blir vanskeligere å finne mat. På bare 60 år har over halvparten av orangutangene på øya Borneo blitt borte, og fortsetter denne utviklinga risikerer orangutangen å være utryddet innen få år.

Foto: Rob Chandler/Flickr

TEKST / FOTO: Regnskogfondet

Kommentarer

Agent Espanol

Agent Espanol
Orangutanger er kule

06:50 14.05.2017

Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging