Du er her:

Hva er energi?

Foto: Outsanity Photos (Flickr)

Uten energi ville alt stått stille, det er energien som får ting til å skje. Du kan ikke bevege deg uten den energien maten gir deg, bilen kan ikke starte uten at den får drivstoffet sitt, datamaskinen fungerer ikke uten strøm.

Tenk etter hvor mange ting du har som trenger strøm. Det tar litt tid å telle, ikke sant? Hverdagen vår er helt full av ting som må ha strøm for å fungere. Strøm er energi som må komme fra et sted, og det er her problemene starter.

Hvordan skaffer vi energien vi trenger?
Energien kan komme fra mange forskjellige steder. Vi kan brenne olje, gass eller kull, vi kan sende vann gjennom vannkraftverk, vi kan fange vinden med en vindmølle, eller vi kan samle opp solstråler med et solcellepanel. Forskjellen på disse energikildene er om de er fornybare eller ikke.

En ufornybar energikilde vil en dag ta slutt. En dag er det ikke mer olje igjen i havbunnen, og det tar flere tusen år før det dannes ny olje. Men vinden slutter aldri å blåse. Vinden er fornybar, den kommer tilbake igjen og igjen. Og sola skinner og skinner.

Derfor er det miljøvennlig å lage energi av vann, vind og sol, mens det ikke er miljøvennlig å bruke olje og gass.


Hva med CO2 og klima?
Det er en ting til med denne energien. Problemet er ikke bare det at vi bruker opp all oljen og gassen, det er også det at vi slipper ut CO2. Når vi brenner olje og gass, og det må vi for å skape energi, frigjøres det karbon (C). Og når karbonet møter oksygenet som er i lufta, dannes det kardondioksid, bedre kjent som C02.

CO2 er egentlig ikke farlig for naturen i det hele tatt. For eksempel er det CO2 i planter og i den lufta som kommer ut av munnen vår. Og vi pustet jo lenge før vi begynte å kjøre bil og lage strøm.

Men nå er det blitt for mye CO2. Vi har kjørt så mye bil og laget så mye strøm at mengden CO2 har økt kraftig. Gasslaget som ligger rundt jorda, i atmosfæren, blir derfor tykkere. Når varmen fra sola kommer ned på jorda, slipper den ikke så lett ut i verdensrommet igjen, og hele kloden blir varmere. Det er det som kalles global oppvarming.

Vi kaller CO2 for en klimagass fordi den påvirker været vårt. Klimaproblemet er altså at jorda blir altfor varm hvis vi ikke slutter å slippe ut så mye CO2.

Er det så farlig om det blir varmere, da?
Ja, det er faktisk det. Livet på jorda i dag er tilpasset den temperaturen vi har. Hvis det bare blir noen få grader varmere, så får både mennesker og dyr store problemer.

Allerede i dag merker vi at været blir mer ekstremt med flommer, ras, stormer og tørke. Det er akkurat som om naturen er blitt mye mer stressa.

Isen smelter når været blir varmere, og dermed stiger havet. Områder som i dag ligger helt i vannkanten, kan bli helt oversvømt, og det kan bli mye vanskeligere å få tak i rent drikkevann. En annen grunn til at havet stiger, er rett og slett at det blir varmere. Varmere vann utvider seg og tar mer plass.

Altså: Vi må spare energi
Hvis vi bruker mindre energi, trenger vi ikke å lage så mye av det. Sånn slipper vi ut mindre CO2, og vi bruker ikke opp naturressurser som olje og gass. Energisparetipsene finner du nedenfor.

Lokallagsnytt

  • Etterlysning: Vi søker spesialagenter!

    Liker du å fortelle andre om Miljøagentene? Vil du skrive til avisen? Bli intervjuet om miljøvern? Eller fortelle de som bestemmer hva Miljøagentene mener? Da kan du bli spesialagent. Søk her! Ny frist 1. juni

  • Lærte om norske rovdyr

    I februar fekk miljøagentar frå Kolbotn lære om ulvar, bjørnar og andre store rovdyr frå den norske skogen.

MILJØAGENTENE  Mariboesgate 8, 0183 Oslo  Telefon: 96 90 18 20    Org.nr. 971 276 533  E-post: post(a)miljoagentene.no