Du er her:

Ren natur

Helt siden vi mennesker begynte å bygge fabrikker og kjøre biler, har vi forurenset naturen. Vi prøver å rydde opp etter oss, og på noen områder går det ganske bra. Men ikke på alle.

Elver og bekker var surere før. Giftige stoffer som slippes ut fra fabrikker i Europa, fraktes med vinden nordover til Norge. Her faller de ned med regnet og havner i elver og bekker.

Forurenset nedbør skaper surt vann, og det er ikke bra for fisker og andre arter som lever i vannet. Mange dør av det.

I dag er dette problemet mindre enn for 10 og 20 år siden. Det kommer ikke så mye svovel fra europeiske fabrikker lenger, og vannet i elver og bekker i Sør-Norge er blitt friskere. Mange fisker og andre arter kommer derfor tilbake igjen.

Kommentarer

 • +

  Bra

 • +

  Bra

Hvis du logger på med ditt hemmelige agentnavn, kan du kommentere dette!
 • Elektronisk søppel

  De fleste av oss har huset fullt av ting som går på batteri eller strøm. Datamaskiner, DS-er, fjernkontroller, MP3-spillere, telefoner, strykejern, hårfønere – og mye mer! Når vi skal kaste noe av dette, blir det til EE-avfall (som betyr elektrisk og elektronisk avfall).

 • Havet blir surere

  Havet tar opp i seg masse CO2, og det er viktig for at det ikke skal bli for mye CO2 i atmosfæren rundt jorda.

 • Høy fart og pigger gir mer støv

  Om vinteren skraper piggdekkene opp asfalten og skaper skittent støv som svever i lufta (svevestøv). Derfor koster det nå penger å kjøre med piggdekk i Oslo, Bergen og Trondheim. Mange flere enn før velger å kjøre med vinterdekk uten pigger.

 • Tomgangskjøring

  Mange lar motoren stå på når bilen står stille, for eksempel fordi de vil holde bilen varm. Dette kalles tomgangskjøring, og det er ikke bra for lufta vi puster inn.

 • Lufta er ikke ren nok

  Lufta der vi bor, er stort sett renere i dag enn den var for 20 år siden. Det er færre fabrikker i Norge enn før, og eksosen fra bilene er litt renere. Men fremdeles puster vi inn mye som ikke er bra for oss, og biltrafikken er en stor del av problemet.

 • Solstrålene er mindre farlige

  For 30 år siden var vi mennesker godt i gang med å ødelegge ozonlaget. Ozonlaget ligger rundt jorda og beskytter oss mot skadelige stråler fra sola.

Lokallagsnytt

MILJØAGENTENE  Mariboesgate 8, 0183 Oslo  Telefon: 96 90 18 20    Org.nr. 971 276 533  E-post: post(a)miljoagentene.no