Vann er grunnlaget for alt

Når vi trenger vann her i Norge, går vi bare til en spring i huset og skrur på kranen. Flere steder i verden kan man ikke det, og mange barn må gå veldig langt for å få tak i vann til familien sin. Nå skal du få møte Tigist på 15 og lillebroren Tsegaye på 12 fra Etiopia.

Tigist må stå opp før solen. Hendene finner de to tomme plastkannene på veien ut døra. På vei gjennom landsbyen kommer det flere jenter ut av tussmørket, med plastkanner i hendene, og praten er allerede i gang. De må gå i flere timer, på bare føtter.
 

Syk av vann
Det er lenge siden forrige regn. Er det fortsatt vann i bekken, eller må de gå enda lenger? Tigist vet at stillestående, grumsete vann kan gjøre dem alle syke. På turen tilbake med 20 liter vannbegynner det å verke i føttene, ryggen, skuldrene, armene. Hun holder på å miste taket i dunkene, og hun må sette dem ned et øyeblikk for å byttegrep. Noen ganger blir det nesten mørkt før hun kommer hjem.


Boret brønn
Dette var hverdagen til Tigist i mange år, men nå har de fått brønn i landsbyen. Da vannspruten stod opp av borehullet slapp alle jubelen løs. Brønnen sparer alle i landsbyen for flere timers slit hver eneste dag. Brønnen holder dem utørste og mette, rene og friske. Tigist bærer fortsatt vann, men hun bruker ikke like lang tid som før og kan få hjelp av lillebroren sin Tsegaye.
 

Vann forandrer alt
Brønnen har forandret livet til Tigist og mange andre i landsbyen. To ganger om dagen kommer lederen for vannkomiteen og åpner porten til brønnen. Hver familie betaler en månedsavgift på to birr (60 øre) for å få hente vann fra brønnen. Det høres kanskje lite ut, men det er mye for familien til Tigist.

 

Kvinnene styrer
I begynnelsen stusset noen over at flertallet i vannkomiteen, som skulle styre vannfordelingen, var kvinner. Tigist synes det er helt naturlig, det er jo kvinnene som alltid har hentet vann!

 

Vil bli lærer
Fordi Tigist har brukt så mye tid på hente vann har hun hatt lite tid til å gå på skolen. Men etter ett år med den nye brønnen er hun allerede på god vei til å ta igjen skolearbeidet. Hun bruker flere timer på lekser utenom skoletiden. Foreldrene er stolte av henne og fast bestemte på å gjøre alt de kan for at hun skal få seg en utdannelse. De har blitt enige om at hun bør bli lege, men Tigist drømmer om å bli lærer.
 


Lillebror Tsegaye hjelper til med vannhentingen fra pumpen i landsbyen.

 

TEKST: Anne Bleiklie / Kilde:TV-aksjonen Kirkens Nødhjelp / FOTO: Greg Rødland Buick

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging