For to år siden fikk verden Paris-avtalen. Hva skjer på klimaforhandlingene i år?

FNs klimaforhandlinger er et årlig klimamøte hvor over 190 land samles for å finne løsninger på verdens klimaproblemer. På klimatoppmøtet i Paris ble verdens land enige om en historisk klimaavtale! Ett år senere møttes landene på nytt i Marrakech. I år finner klimaforhandlingene sted i Bonn. Les mer om årets viktigste klima-møte her!

Hvert år fra 1995 og frem til i dag har ledere fra hele verden møttes en gang i året for å prøve å bli enige om en plan for å ta vare på klimaet. I 2015 klarte de det endelig! I Paris ble de enig om en avtale om at alle landene sammen skal sørge for at temperaturen i verden øker med mer enn 2 grader, og helst ikke mer enn 1,5 grad. Det kalles ofte for ”1,5-gradersmålet”.

Det er veldig bra at landene har blitt enige om en klimaavtale, for å ta bedre vare på jorda. Samtidig er det viktig at landene faktisk følger opp avtalen, og klarer å kutte klimagassutslippene sine. I tillegg er det viktig at landene setter høyere mål etter hvert, slik at så mye klimagassutslipp som mulig kan kuttes. Vi må bli enda mer ambisiøse!

Du kan si det sånn: Frøet ble sådd i Paris, men nå må det vannes slik at avtalen kan utvikle seg og gro – og ikke minst gjennomføres i praksis! Derfor er verdens ledere igjen samlet til klimaforhandlinger. Denne gangen i Bonn i Tyskland. Fordi det er 23. gang det er samlet til klimaforhandlinger kalles årets møte for ”COP23”. COP står for ”Conferece of the parties”, som rett og slett betyr ”landenes konferanse”.

På COP23 i Bonn skal det ikke bestemmes så mye nytt, men det er likevel et viktig møte! Grunnen til det er at landene skal jobbe med å bli enig om regler for Paris-avtalen. Reglene skal vedtas av landene neste år, i 2018, men for at det skal kunne skje må landene jobbe hardt med å nærme seg en enighet i år.

De to viktigste tingene som skal bestemmes i år er en plan for hvordan urfolk skal inkluderes i gjennomføringen av Paris-avtalen, og en plan for likestilling. Den skal si hvordan begge kjønn, kvinner og menn, men særlig kvinner, som ofte blir behandlet dårligere enn menn, kan bidra og tas hensyn til når vi skal kutte klimagassutslippene.

Årets klimaforhandlinger er også viktige fordi landene i 2020, om tre år, for første gang skal melde inn nye mål til Paris-avtalen. Da skal landene øke ambisjonene sine, og prøve å kutte større utslipp. Det er det viktig for landene å snakke om på klimakonferansen allerede i år!

Barnas klimapanel gleder seg til å møte politikere og andre som bestemmer på klimaforhandlingene, for å sørge for at barns stemmer blir hørt!

 

 

 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging