Verdens dyr: Fjellgorilla

Fjellgorillaen er den største av alle apene, men samtidig et av verdens mest truede dyr.

FOTO: Daniel Coomber / Flickr

Den har lengre hår, kjever og tenner enn sine nære slektninger, men kortere armer.
Voksne hanner får et område med sølvfarget pels på ryggen og hoftene. De største kan bli opptil 180 centimeter høye. Gorillaen spiser for det meste blader og bark, men også frukt, insekter og snegler.

En fjellgorillafamilie kan holde sammen i mange år!
Familien består gjerne av en hangorilla og tre til fire voksne hunner og ungene deres.
Fjellgorillahunnen får sin første unge når hun er omtrent ti år. Hun får bare ett barn om gangen og bruker flere år på å oppfostre det før hun får et nytt barn. Det at gorillaen får så sjelden unger, er med på å gjøre bestanden sårbar. Ungen bor hos moren sin til den er rundt tre år.

Det er ikke så mange steder i verden man finner ville fjellgorillaer. De finnes i Virungafjellene på grensen mellom den demokratiske republikken Kongo, Rwanda og Uganda, samt Bwindi Impenetrable Nasjonalpark i Uganda.

Fjellgorillaen har lenge vært truet av jakt og tap av leveområder. Det er mye sykdom blant gorillaene, og mange lever i områder hvor det er krig og uro. Dette er svært skadelig for dem. Dessuten blir krypskyttere sjelden straffet for at de skyter fjellgorillaer.

Det finnes bare 880 ville fjellgorillaer i verden i dag. Det gjør den til et av verdens mest truede dyr, og på internasjonal rødliste står den oppført som Sterkt Truet.

KILDE: wwf.no

Kommentarer

Ingen kommentarer

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging