Verdens dyr: Panda

Hvis du går forbi en busk i Kina og plutselig hører noen klynkende skrikelyder, kan det godt være at det er en panda som sitter der inne!

Foto: Vincent Raal/Flickr

Pandaen har nemlig ikke det typiske brølet som vanlige bjørner

har. Lydene den lager gjør at den nesten høres ut som en liten grisunge! Den lager også noengryntende lyder i tillegg.

Pandaen har hvit pels med svarte felt rundt øynene, på ørene, munnen, beina og skuldrene. Den har brede, flate jeksler og et stort håndleddsbein. Dette gjør at pandaen kan holde, mose og spise bambus.
Pandaer er omtrent 1,5 meter fra snute til hale. Halen er 10-15 cm. En stor, voksen panda kan veie mellom 100 og 150 kilo. Hannen er både større og tyngre enn hunnen.

Foto: Chris Feser/Flickr

Pandaens liv
Pandaen lever alene, bortsett fra i parringstiden. Pandaen har dårlig syn, og den spesielle pelsen hjelper bjørnene til å unngå hverandre. Pandaen får vanligvis en eller to unger som fødes i hi. Ungene veier bare rundt 100 gram ved fødselen. De viser seg utenfor hiet når de er tre måneder gamle og holder sammen med moren til de er 18 måneder.

Hvor bor pandaen?
Pandaen finnes kun sørvest i Kina. Den bor i bambusskogen mellom 1.200 og 3.400 meter over havet. Før fantes den også i elvedalene lenger nede, men disse områdene er nå overtatt av mennesker.

Pandaen elsker bambus!
Pandaen er en bjørneart og har fordøyelsessystemet til en kjøtteter. Men den har tilpasset seg et vegetarisk kosthold og spiser nesten bare bambus. Kun én prosent av maten er andre planter og kjøtt. Noen ganger jakter pandaen på smågnagere.Pandaen trenger 10-38 kilo mat hver dag. I løpet av dagen bruker den derfor mellom 10 og 14 timer på spising. Den er viktig for naturen den bor i. I bambusskogene der den lever, sprer den frø og hjelper plantene å gro.

Trusler
Kinas store befolkning trenger mye plass. Derfor har det blitt mindre og mindre plass til pandaen. Menneskene har hugget ned pandaens bambusskoger for å bygge hus og å skaffe ved. I tillegg ble pandaen jaktet på for den sjeldne pelsen.

På 1970-tallet var det bare rundt 1.000 pandaer igjen. Men siden organisasjoner som WWF har jobbet hardt for å redde den, finnes det nå mange flere pandaer. Arten er ikke lenger utrydningstruet og bestanden er på vei opp.
Likevel er pandaen fremdeles en sårbar art. Det er etablert flere pandareservater i Kina. Men utenfor disse reservatene ødelegges pandaens leveområder fortsatt.

Jakt er fortsatt også en trussel. Det er mindre krypskyting av dyrene for pelsen på grunn av strenge lover og større bevissthet om at pandaen må beskyttes.

Men jegere som jakter andre dyr i pandaområder kan fortsatt drepe pandaer ved uhell, og pandaer kan skades og drepes i feller som er satt ut til andre dyr.

WWF er verdens største miljøvernorganisasjon.
KILDE: wwf.no

 

Kommentarer

Agent bosse

Agent bosse
så søt!!!!!!!

19:30 01.02.2017

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging