Strandrydding på høyt nivå!

Den sisten uken har miljøagenter over hele Norge vist en formidabel rydde-innsats! Sist uke markerte strandryddeuken med den store strandryddedagen på tampen av uken. Mange barn og voksne har tatt på seg hansker og fylt poser med plast og søppel som ligger langs strender og elveleier.

Hvert år havner 8 millioner tonn plast i havet og det er anslått at 6,4 millioner av disse kommer fra land. De siste årene har fokus på plast og søppel langs strender og i havet fått et større og større fokus. Dette har ført til at kjempe mange barn, unge og voksne har bestemt seg for å gjøre en STOR innsats for at mennesker og dyr skal få en bedre klode å leve på.

Produsentene må ta ansvar!
Lørdag 4. mai slo Miljøagentene på Nesodden seg sammen med Barnas Turlag og ryddet stranden på Kirkevika og Nesodden. Registreringsskjemaene til Miljøagentene ble flittig brukt og videre registrert hos Hold Norge Rent. På den måten kan produsentene av de forsøplede produktene se at det de lager faktisk havner i naturen.

Miljøagentene fant mange bomullspinner (som ikke var laget av bomull eller papp men plast), korker og tau. Det var veldig få store ting men masse smått som for eksempel plast som brukes i armeringsjern og isopor. Miljøagentene på Nesodden er lei av å plukke søppel og synes produsentene må ta ansvar og ikke lage så mye i plast!

Etter en god økt var det tid for kaker og boller. Det er viktig med hygge og mat når man jobber hardt.

Erna Solberg møtte opp
I Regnjakke og gule hansker møtte også Statsminister Erna Solberg opp i Kollevågen på Askøy utenfor Bergen. Bergens Tidende var også der og dokumenterte Solbergs innsats sammen med miljøagent Lukas Kristiansen.

I følge BT var det mange lag som slo seg sammen om å rydde langs sjøkanten; sammen arrangerte Barnas Turlag i Bergen, Bergen og Omland Friluftsråd (BOF), Frå Vik til Vik, Askøy Turlag og Miljøagentene en stor ryddedugnad som fant sted søndag 5. mai.  

Les artikkelen fra Bergens Tidende her.

Oppdrag Havplast
Mandag 29. april startet også skolekampanjen Oppdrag Havplast som er en aksjon der 5.000 femteklassinger skal rydde strender for plast og søppel. Hver klasse har mottatt 20 spesiallagde ryddesekker som skal fylles med plast som skal leveres til gjenvinning. For hver sekk vil klasse motta 100 kroner – totalt kan klassen tjene 2.000 kroner. Oppdrag havplast varer helt til 2. juni.

Trosterud skole er blant klassene som har ryddet strender der de ble intervjuet av God Morgen Norge på TV2 allerede på tirsdag! Har dere SUMO-abonnement kan dere se innslaget fra 1.29.00!

Miljøagentene synes det er kjempe stas å se det engasjementet som er blant barn og unge i dag, og vi oppfordrer til å fortsatte suksessen med å rydde strender.


Erna rydder langs sjøkanten med miljøagent Lukas!


Det ble funnet all slags søppel!


Det er viktig å rapportere funnene!

Tekst: Helen Mehammer / Natascha Siegert
Foto: Natascha Siegert og Skjermdump fra Bergens Tidende

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging