Barnas klimapanel 2023 besøkte Eidsvoll

I februar hadde Barnas klimapanel sin første samling, for å bli kjent og planlegge året. De valgte også leder og nestleder.

Sammen skal det nye panelet jobbe for at barn og unges stemme blir hørt i blir hørt i klima- og miljøsaker. I løpet av helga fikk de opplæring i miljøsaker, besøkte Eidsvoll 1814 for å lære om Grunnloven, traff en politiker på Stortinget - og lekte flere leker.

Det var i den berømte Rikssalen på Eidsvoll at Barnas klimapanel hadde valg av leder og nestleder. Alle som stilte fortalte litt om hvorfor de ville være leder eller nestleder, før alle representantene kunne stemme på den de ville ha som leder og nestleder. Jakob (12) fra Gloppen i Vestland ble valgt som leder og Lovisa (13) fra Verdal i Trøndelag ble valgt som nestleder.

Barnas klimapanel ble grunnlagt på Eidsvoll i 2015. Det var stas å besøke det viktige, historiske bygget på Eidsvoll, der hvor Norges Grunnlov ble vedtatt i 1814. Nikolai fra Trondheim fortalte at det bare var noen uker siden han hadde hatt om Grunnloven på skolen.

På samlingen fikk Barnas klimapanel besøke Stortinget og snakke med Lan Marie Berg fra Miljøpartiet De Grønne. 

Jakob, hvordan er det å bli valgt til å være leder for Barnas klimapanel?

– Jeg håper jeg kan gjøre en god jobb for barn og unge! Det er fint å få tillit, det blir spennende å være leder for Barnas klimapanel. Alt blir på en måte mer høytidelig når det skjer på Eidsvoll, sier Jakob. Det er hans tredje år i panelet.

Hva vil du gjøre som Barnas klimapanel-representant?

– Jeg skal hjelpe til med å lage en fin rapport om hva barn i Norge synes i 2023. Jeg vil bli tatt på alvor, det handler om jorda vi overtar, sier Lovisa.

– Jeg ønsker å gjøre en forskjell og gå foran som et godt eksempel. Jeg vil bidra til å få barns stemme hørt og motivere andre til å ta bærekraftige valg, forteller Anna.

– Som representant i Barnas klimapanel vil jeg være et godt forbilde. Jeg vil prøve å få andre til å ta bærekraftige valg og påvirke for å gjøre verden til et bedre sted, sier Hallvard.

Barnas klimapanel hadde det også ganske gøy sammen når de var på samling! Alle foto: Wanda Nordstrøm/Miljøagentene.

Les mer om Barnas klimapanel og send inn innspill her.

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging