Barnas klimapanel hadde møte med Unge Sentrum

Unge Sentrum er ungdomspartiet til det helt nye partiet Sentrum. Nå jobber de med å bestemme hva slags politikk de skal ha, og Barnas klimapanel fikk si sin mening om klima- og miljøpolitikken.

Olivia, Josefine, Ulrik, Emanuel, Ane og Jakob fra Barnas klimapanel var alle med på et digitalt møte sammen med representanter fra styret til Unge Sentrum i Norge. Lederen i voksenpartiet (Geir Lippestad) skulle egentlig være med på møtet, men kunne ikke fordi han jobber som advokat og måtte i en rettsak. Sentrum er et helt nytt parti i Norge, og har ikke bestemt seg helt for hva slags politikk de skal ha. Barnas klimapanel fikk lov til å si sine meninger til de som legger planene før landsmøtet til partiet, hvor partiprogrammet skal bestemmes.  

Partiprogrammet til et parti er et dokument som forteller hva partiet har lyst til å gjøre hvis de blir valgt inn og får makt til å bestemme. Flere av Barnas klimapanel hadde sett på forslaget, et stort dokument på rundt 50 sider og mye vanskelig språk. 

 

Ta vare på regnskogen 

Ulrik (12 år) snakket om regnskog og spurte hva partiet ville gjøre for å redde regnskogen. Han nevnte blant annet at det kan være lurt å gjøre det vanskeligere for bedrifter i Norge å importere soya og palmeolje fra steder hvor de har kuttet ned regnskog for å skaffe disse produktene. Norge har også mulighet til å påvirke myndighetene i andre land til å ta vare på regnskogen. Selv om regnskogen er viktig for hele verden, er det jo landene som har regnskog som kan gjøre mest for å beskytte den. Brasil, for eksempel, er et land som har mye regnskog og som ikke alltid er like flinke til å ta vare på regnskogen. 

Representantene fra Unge Sentrum hadde ikke så mye å si til det, fordi partiet ikke har bestemt seg for alt enda, men de var enige i at det er viktig å ta vare på regnskogen. De sa at de skulle forsøke å finne gode løsninger og få det med i partiprogrammet. 

Opptatt av olje og energi 

Både Barnas klimapanel og Unge Sentrum snakket om olje og å slutte med oljeboring i Norge. Norge er et land som har mye olje og det tjener man mye på, men det gjør at vi lager bensin, plast og andre forurensende produkter som også bidrar mye til Norges klimagassutslipp. Alternativer basert på fornybar energi er viktig, for eksempel vindmøller, vannkraft og solenergi. 

Høre på de yngre 

Emanuel (13 år) spurte om hva partiet Sentrum tenker om å senke stemmerettighetsalderen i Norge til 16 år. Barn og unge kjenner konsekvensene av klimaendringene best og det vil påvirke deres framtid, men stemmeretten i Norge gjelder bare for de som er 18 år eller eldre. Partiet har foreløpig ingen mening om det. 

Olivia (12 år) spurte om hvordan barn og unge kan lære mer om klima og miljø på skolen. Det var et innspill de ikke hadde tenkt så mye på, så de sa at de skal ta det med seg videre. 

Barnas klimapanel skal fortsette å møte politikere og andre beslutningstakere gjennom hele 2021, både før Stortingsvalget i september og før klimaforhandlingene i Glasgow i november. Vil du være med og si din mening til Barnas klimapanel? De tar i mot innspill fra barn i hele Norge! Send en epost til bk@miljoagentene.no!  

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging