Barnas Klimapanel meldte inn skjerpede klimamål for Norge!

Fredag 7. februar var Barnas Klimapanel 2020 samlet for første gang, og de hadde et spennende og travelt program gjennom hele dagen, før de dro på Spesialagentsamlingen på Nærsnes på kvelden. Et av høydepunktene var da Brage fikk trykke send da norske myndigheter sendte inn sine skjerpede klimamål frem mot 2030. På lørdagen valgte Barnas Klimapanel Tora som leder og Dina som nestleder i 2020.

Første stopp var et spennende møte med de to forskerne Bård Lahn og Kari Alterskjær på Cicero Senter for klimaforskning. Kari Alterskjær bidrar i rapporten til FNs klimapanel, og det var spennende å høre hvordan de jobber, og å sammenligne med hvordan Barnas Klimapanel jobber. Vi fikk også en oppdatering på hvordan de to forskerne opplever stemningen foran det viktige klimatoppmøtet i Glasgow i november.

Klimaforskerne Bård Lahn og Kari Alterskjær fikk "Barnas Klimaopprør", Barnas Klimapanels siste klimarapport

Etter det lærerike møtet, dro vi til Klima- og miljødepartementet, hvor vi hadde avtalt møte med den nye klima- og miljøministeren Sveinung Rotevatn. Han hadde mange spørsmål om rapporten Barnas Klimapanel ga ut like før jul, og barna oppfordret ham til å stå på fremover. Etter møtet var det en pressekonferanse i forbindelse med at Norge skulle sende inn nye forsterkede klimamål frem mot 2030, og Norge forplikter seg nå til å kutte mellom 50 og 55 % sammenlignet med utslippene våre i 1990. Sveinung Rotevatn spurte om Miljøagentene hadde lyst til å trykke på knappen for å sende dem inn, og det ville de gjerne. Siden Brage har vært med i Barnas Klimapanel lengst, ble det bestemt at han skulle få trykke. Etter noen små tekniske utfordringer ble de sendt inn, og Norge var med det ett av de første landene i verden som sendte inn nye klimamål. Etter pressekonferansen pratet Barnas Klimapanel kort med finansminister Jan Tore Sanner og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, og bærekraftsballen fikk nye signaturer.

Brage sendte inn Norges nye klimamål

Fulle av inntrykk hastet barna videre til Redd Barna, hvor de hadde en worskop med Redd Barna, som Miljøagentene samarbeider med om Det magiske klasserommet. I år skal dette undervisningsopplegget oppdateres, og Barnas Klimapanel fikk æren av å være de første til å komme med innspill om hvordan det kan fornyes.

Milla havnet oppå bordet på workshop hos Redd Barna!

I år som i fjor, var siste stopp for dagen besøk i Eidsvollsbygningen, hvor vi fikk en omvisning, og så byen «Bry Deg!». Eidsvollsbygningen skal ha utstillingen «Naturens Riksforsamling» i vinterferien, og denne er basert på Barnas Klimapanels klimarapport fra norske barn i 2018. Det var også i Rikssalen i Eidsvollsbygningen at Grunnloven ble undertegnet, og Barnas Klimapanel ble stiftet i 2015.

Barnas Klimapanel er samlet utenfor Eidsvollsbygningen

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging