Barnas Klimapanel møtte FNs klimapanel i Paris

Miljøagentene har kommet trygt hjem fra reisen til klimaforhandlingene i Paris. Barna har opplevd veldig mye spennende og lærerikt. Høydepunktet var likevel siste dag i Paris, da de fikk møte fremstående forskere i FNs klimapanel. Der presenterte de hva norske barn mener må gjøres for å redde kloden vår.

Barnas Klimapanel fra Miljøagentene har brukt det siste halve året på å samle inn klimainnspill fra barn over landet. De har samlet barns meninger i en rapport som de har overlevert til mange viktige politikere og ledere for organisasjoner i Paris. Den største opplevelsen var å møte FNs klimapanel, som var veldig interessert i hva de norske barna hadde å si. 

– De ville virkelig høre på oss og brydde seg veldig mye om det vi mener om klimasaken. De var veldig engasjerte og rørte over det vi sa, sier Kaja Nyland (13).

fghfjkfh
Forskerne var engasjerte og lyttet til hva barna hadde å si.  

Åpner neste klimatoppmøte

Sammen med andre barn fra Lofoten hadde hun laget et fargerikt silkebånd med påskrevne ønsker og tanker om sin framtid. Da nestleder i FNs klimapanel, Youba Sokona, mottok dette sammen med barnas klimarapport, var det flere av forskerne som ikke klarte å holde tårene tilbake.

– Han lovte at de skal bruke dette silkebåndet i forbindelse med åpningen av neste klimatoppmøte i Marokko i 2017. Det er veldig kult, sier Kaja.

Det var stor entusiasme å spore blant medlemmene av FNs klimapanel, og nå ønsker å de å jobbe videre for å danne et internasjonalt klimapanel bestående av barn, etter samme modell som det Miljøagentene har gjort i Norge.

Leder i Barnas Klimapanel Eliah Hudgins (14) var spent før møtet med forskerne. Han har vært sentral i arbeidet med Barnas Klimapanel, og ledet ordet på vegne av panelet. Han følte at han fikk levert beskjeden fra norske barn og var veldig fornøyd med at forskerne ønsker å viderutvikle Barnas Klimapanel i en internasjonal retning.


Eliah og Kaja overrekker rapporten til nestlederen i FNs klimapanel

Barna blir hørt

Når vi snakker med politikere er det ofte de smiler, men de virker ikke helt engasjerte. De sier «ja, vi skal gjøre noe med det», men de gjør ikke noe med det. Da vi snakket med FNs klimapanel var det annerledes. De hadde veldig lyst til å gjøre vårt panel internasjonalt, og det er jo det som er vårt mål også, sier Jarl Erik Torghatten Halvorsen (14).

– De fortalte oss at hvis ikke en tiåring forstår det de sier, forstår ikke de fleste voksne det heller. De vil at vi skal hjelpe dem for å få folk til å forstå, sier Victor Larsen Steenberg (12).

I tiden fremover skal Barnas Klimapanel følge opp med FNs klimapanel, og samle alt de har lært i Paris og viderebringe informasjonen til norske barn. 


Jarl Erik overrekker kravene fra norske barn

Kommentarer

Agent 8888pppp

Agent 8888pppp
Enig med agent Sara kul hatt

18:43 05.12.2016

Agent Cosette

Agent Cosette
Wow!

17:15 14.12.2015

Agent Sara kul hatt

Agent Sara kul hatt
Dere er så kule fokens! Jeg elsker dere!!!

15:33 09.12.2015

Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging