Barnas klimarapport: Barn er bekymret for klimaendringer!

Barnas Klimapanel har fått innspill fra flere tusen barn over hele landet. Her kan du lese alt om rapporten for 2020. Barnas klimarapport 2020 har med en Redd Barna-undersøkelse blant barn og unge om klima og miljø.

Hvert år samler Barnas Klimapanel inn innspill fra barn over hele landet. Barnas Klimapanel er et talerør for barn i saker som omhandler klima og miljø, og består av åtte miljøagenter i alderen 10 og 15 år. Panelet får inn mange meldinger fra barn som bekymrer seg for fremtiden og er frustrerte over at politikere og voksne ikke gjør nok for klimaet.

– Barn burde ikke trenge å bekymre seg i det hele tatt, og heller vite at politikerne, de som styrer landet vårt har det under kontroll, og gjør at vi er sikre på en framtid der jorda er den samme som nå, og at vi ikke trenger å bekymre oss for sult og naturkatastrofer, sier Torje Tungesvik Gilbert (14) i Barnas Klimapanel.

Digital lansering

Fredag 4. desember ble den nye rapporten lansert for klima- og miljøministeren Sveinung Rotevatn og stortingspolitiker Espen Barth Eide. Tora og Torje representerte Barnas Klimapanel og Redd barna snakket om sin undersøkelse. Den digitale lanseringen kan du se her:

 

 

Bør lære av koronahåndteringen

I den nye rapporten til Barnas Klimapanel sammenlignes håndteringen av klimakrisa med hvordan den norske regjeringen tok grep under årets koronapandemi. Barna stiller seg spørsmål ved hvorfor man ikke kan gjøre like inngående inngrep for å hindre en klimakrise. Barn etterspør mer handling og større samarbeid om å nå klimamålene.

– I år har vi stått sammen og hjulpet hverandre, heller enn å ødelegge for andre. Denne fellesskapsfølelsen og samarbeidet må tas med videre, og bør også gjelde for klimasaken, sier Tora Elgsaas (14), som er leder i Barnas Klimapanel.

Barn engasjerer seg og vil gjøre mer for klima og miljøet

En ny spørreundersøkelse utført av Ipsos i regi av Redd Barna sammenfaller med mange av resultatene fra Barnas klimarapport. Hele 7 av 10 barn er bekymret for klimaendringer og kun 1 av 4 synes politikerne gjør nok for å håndtere klima- og miljøendringene. Et urovekkende resultat er imidlertid at 1 av 10 har opplevd å bli mobbet av voksne for sitt engasjement. I gruppen jenter 16-18 svarer nærmere 1 av 5 at de har blitt mobbet av voksne.

Et annet interessant funn fra undersøkelsen som samsvarer med Miljøagentene klimarapport er at hele 73 prosent av barn er villige til å forandre ting i livet for å ta hensyn til miljøet.

– Vi vet at ikke alt kan løses politisk, alle må ofre noe. Innspillene vi har fått inn tyder på at barn er klare for å gjøre sitt. Redd Barna har fått samme svar. Hva med dere voksne? Vi er avhengige av at voksne også gjør mer, er oppfordringen fra Tora i Barnas Klimapanel.


Last ned rapporten

Andre nyttige lenker:
Barnas Klimapanel

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging