Barns miljøengasjement på tvers av landegrenser

På klimatoppmøtet i Paris i fjor var det FNs klimapanel som ble rørt til tårer av norske barns miljøengasjement. I Marrakech var det de norske barna som ble rørt av marokkanske barns tanker om miljø og klima.

Barnas Klimapanels tilstedeværelse på klimaforhandlingene i Marrakech var viktig både for å spre norske barns meninger, men også for å komme i kontakt med personer og grupper som kan hjelpe panelet videre. På sikt ønsker Miljøagentene å inspirere barn i andre land til opprette lignende paneler, og etter hvert skape et globalt nettverk av miljøengasjerte barn på tvers av landegrenser, et internasjonalt klimapanel for barn.

Internasjonalisering var tema for møtene med både Erik Solheim, som er leder i UNEP (FNs miljøprogram) og FNs klimapanel i Marrakech. UNEP står ansvarlig for TUNZA, som er et barne- og ungdomsprogram i regi av FN. Barnas Klimapanel ville gjerne høre med Solheim om hva som skjer med TUNZA, som har ligget brakk i noen år, og om han vil hjelpe med å knytte nettverk med barn fra resten av verden. Og Solheim lovet å ta saken videre og møte Barnas Klimapanel ved en senere anledning.


Erik Solheim skal ta saken videre

- Han virket veldig engasjert i det vi sa til ham, og han vil gjerne være med videre. Det er litt rart at han ikke visste noe om TUNZA, men han lovet å sjekke mer og møte oss igjen, sa Victor Steenberg Larsen om møtet med Erik Solheim.

Barnas Klimapanel møtte FNs klimapanel for første gang under klimaforhandlingene i Paris i fjor, og har siden den gang møtt ledere fra panelet flere ganger i Norge. På møtet i Marrakech var det lederen for panelet, Hoesung Lee, som personlig kom for å møte barna. Han var veldig interessert i å høre om planene om et internasjonalt panel bestående av barn. FNs klimapanel har et bredt globalt nettverk, og Barnas Klimapanel håper at de gode relasjonene kan hjelpe barna videre.


Down med kidsa: Leder i FNs klimapanel, Hoesung Lee


Sterkeste møte var med lokale miljøengasjerte barn

Selv om Barnas Klimapanel fikk sagt sine meninger og synspunter til mange toppledere og viktige beslutningspersoner, var det likevel stor enighet innad i panelet om at det største møtet i Marrakech var med andre miljøengasjerte barn på en lokal skole i Marrakech. Barnas Klimapanel hadde blitt invitert til å holde et foredrag om norske barns klimaengasjement og klimaendringer på the American School Of Marrakech. I forkant av COP22 har de marokkanske elevene hatt om global oppvarming og klimaendringer i undervisningen, og barna fra Norge ble tatt i mot med stor nysgjerrighet og interesse.

- Det som gjorde mest inntrykk på meg i Marrakech var å besøke den amerikanske internasjonale skolen. Det var kjekt å møte så inspirerende barn og høre hva de hadde å si og deres mening om klima og miljø, sa Jarl Erik Torghatten Halvorsen (15).


Holdt foredrag for over hundre barn på en lokal skole i Marrakech

I etterkant av foredraget fikk tolv elever fra skolen bli igjen og diskutere og dele meninger om miljø og klima med de norske barna. Det var veldig mange tanker og idéer som kom ut av dette møtet, og for Barnas Klimapanel var det særlig en av barna som gjorde inntrykk. Femteklassingen Sasha El Baba Gomez hadde forberedt seg veldig godt og laget en liste med krav og forslag til hvordan man bør jobbe med å minske forurensing og global oppvarming. Han og en medelev hadde også funnet på en vann- og soldrevet motorsykkel, som de ønsker å lage en modell av til å hjelpe bønder og andre som er avhengige av transport. Dette satte følelser i sving hos de norske miljøagentene. 

- Barna som hørte på var utrolig engasjerte og følgte veldig godt med på presentasjonen vår. Det aller største inntrykket kom etter presentasjonen når elevene ble igjen for å stille spørsmål og fortelle om hva de tenker om klimaendringer. De hadde mange klare meninger, tanker og innspill om klima og miljø. Sasha hadde så ufattelig mange gode idéer, tanker og innspill. Han hadde forberedt seg utrolig godt, og var inspirerende. Da han var ferdig med å snakke satt jeg med tårer i øynene, sa en rørt Kaja Nyland (14) om møtet med Sasha og de andre elevene i Marrakech.


Diskuterte og utvekslet meninger om miljø og klima


Sasha og venninnen har designet en sykkel som skal gå på vann og solenergi


- Det er akkurat slike idéer og tanker mange barn over hele verden har. Det er derfor viktig at de voksne hører på hva barn har å si! -Eliah Hudgins (14)


- Det jeg sitter igjen med etter Marrakech er at det er mange barn som er miljøengasjerte over hele verden! -Kristiane Reigstad (12)

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging