Norske barns meninger ble hørt i Marrakech

Barnas Klimapanel har samlet inn miljøinnspill fra flere tusen norske barn. Nå har barna fra Miljøagentene vært på klimaforhandlingene i Marrakech, hvor de har videreformidlet barns tanker om fremtiden og verdens klimautfordringer.

- Vi drar til Marrakech fordi vi ønsker at barns stemmer skal bli hørt. FNs barnekonvensjon sier at barn har rett til å bli hørt i saker som angår dem. Og vi mener at klima og en miljø er en sak som angår barn veldig mye, fordi det er barn som skal ta over verden i fremtiden, sa nyvalgt leder i Barnas Klimapanel, Kaja Nyland (14) før avreise til klimaforhandlingene i Marrakech.


Kristiane, Jarl Erik, Eliah, Victor og Kaja på forhandlingsområdet i Marrakech

Basert på innspill fra flere tusen barn har Barnas Klimapanel i forkant av Marrakech skrevet en klimarapport, som blant annet handler om barns rett til å bli hørt i klimasaken og barns klimakrav til beslutningstakerne. I Marrakech fikk Barnas Klimapanel overrakt og formidlet rapporten til blant annet hele den norske forhandlingsdelegasjonen, med klima- og miljøminister Vidar Helgesen i spissen, UNEP-sjef Erik Solheim og høyeste leder i FNs klimapanel, Hoesung Lee.


Med lederen i FNs miljøprogram, Erik Solheim

- Det er dumt at vi ikke får komme inn på selve forhandlingsområdet, fordi det er 18-årsaldersgrene. Men vi er likevel veldig fornøyd med at mange viktige ledere tok seg tid til å møte oss og lytte til barns meninger selv om de har veldig mye å gjøre, sa en fornøyd og sliten Kristiane Reigstad (12) på vei hjem fra Marrakech.


Med Stortingets miljø- og energikomité og utenrikskomitéen

Eliah Hudgins (14) er avtroppende leder i Barnas Klimapanel, og hvis det er noe han har lært i løpet av deltagelsen på klimatoppmøtet er det viktigheten av at alle arbeider i fellesskap for å nå de viktige klimamålene.

- Selv har jeg lært veldig mye nytt. Både om forhandlingene og om hva det vil si og være fra norge. Vi har et historisk ansvar når det kommer til klimaendringer og det vet vi godt selv og ikke minst resten av verden vet det. Jeg har lært å stå for det jeg mener selv om det noen ganger kan være vanskelig. Men mest av alt så har jeg lært at dette er mye større enn bare hva hver enkelt person gjør, men hva alle blir enige om å gjøre i felleskap, konkluderer Hudgins.


Møte med FNs klimapanel

 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging