Solenergi med ballonger

Tredjeklassingene på Vålerenga skole måtte ty til flere metoder for å vise at solenergi reagere forskjellig på lyse og mørke farger.

Klassen fikk litt å bryne seg på da de skulle gjennomføre eksperiment nr. 2 i De Grønne Forskerspirene Med lite sollys ognesten minusgrader på fredag 12. november i Oslo, måtte de ty til varmtvann og håndholdt termometer for å vise forskjellen mellom hvordan en hvitmalt og en sortmalt flaske reagerer på solvarme.  

De plasserte flaskene ute, men så ikke noe forskjell på ballongene som var festet på flaskene. Derimot hadde lærer Anne tatt med seg et håndholdt termometer som viste temperaturene på flaskene. Da observerte de at den svartmalte flasken var flere grader varmere enn den hvitmalte. 

Har du lyst til å teste eksperimentet selv?  Her kan du se hvordan du lager ballongflasker!

Etter at de hadde testet flaskene ute, gikk de inn i klasserommet igjen. Der hentet elevene to bøtter, en med varmt vann og en med kaldt vann. De plasserte flaskene i bøttene og fikk se hvordan varmen fra vannet i den ene bøtta  fikk den ballongen på den svartmalte flasken til å sprette opp. De observerte også at det  var en varmegradforskjell mellom den hvite og svarte plastflasken når de byttet bøttene og plasserte den hvite flasken i det varme vannet.

Om to uker skal de gjøre De Grønne Forskerspirens siste eksperiment. Det gleder vi oss til å se!

 

 

Kommentarer

Ingen kommentarer

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging