Aperekorder

Det finnes utrolig mange kule typer aper, i ulike størrelser, med varierende utseende og forskjellige egenskaper. I denne saken har vi samlet noen morsomme fakta om aper og spennende historier om ulike typer aper og apekatter.

  • Mest bereiste: I 1949 var Rhesusapen Albert II den første apekatten som ble sendt ut i verdensrommet. Mange apekatter ble siden sendt opp, for å se hvordan de reagerte på å være i rommet. En av de mest kjente ble kalt Ham the Astrochimp, og var den første menneskeapen som ble sendt ut i rommet, i januar 1961. To og en halv måned senere ble Yuri Gagarin det første mennesket i rommet. Foto: NASA.

  • Minste: Den minste apekatten som finnes er dvergsilkeapen, som blir opp til 15 cm lang og veier inntil 125 gram. Foto: Peter Kerrawn.

  • Største: Den største apen som finnes i dag er gorillaen. De kan veie inntil 225 kg og bli nesten to meter høye. For ca. 100 000200 000 år siden fantes det en enda større ape, som het Gigantopithecus. De ble trolig tre meter høye og veide 500 kilo! Foto: Bjørn Erik Løken.

  • Mest bråkete: Brøleaper regnes som verdens mest høylytte dyr. Brølene deres kan høres fem km unna gjennom tett regnskog. Foto: Anita Gould.

  • Mest på utkikk: Spøkelsesaper er en type halvape som lever i Sørøst-Asia. Øynene deres er ca. 1,6 cm i diameter, ca. 10 prosent av lengden av kroppen. Dette er også ofte større enn hjernen. Foto: Jasper Greek Golanco.

  • Mest nesevise: Neseapen skiller seg fra andre apekatter ved å ha en kjempestor nese. De mannlige neseapene, og særlig lederen i flokken, får størst neser. Nesene kan bli over 10 cm lange, noe som er nes(t)en en sjettedel av kroppslengden!

  • Mest fargerike: Mandrillene har grålig til brun pels over hele kroppen, utenom på baken og i ansiktet, som har en lang rød stripe fra øynene til nesen, og blå fartsstriper utover kinnene! Charles Darwin pekte ut mandrillene som verdens mest fargerike pattedyr.

  • Lengst i maska: Celebesmakak bor på Sulawesi i Indonesia. Foto: Henrik Ishihara.

  • Flottest barter: Keisertamarinen er oppkalt etter den gamle tyske keiseren, Wilhelm II, som var kjent for sin flotte bart. Foto: Harry Burgess.

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging