Dinosaurenes død

– hva skjedde egentlig?

For omtrent 66 millioner år siden var kloden en helt annen enn den er i dag. Dette var dinosaurenes tid. Noen dinosaurer var rolige plantespisere mens andre trengte kjøtt og var konstant på jakt etter noe spiselig. Dinosaurene levde lenge på jorda, men til slutt døde de ut. Hva var det som skjedde?

Forskerne er fortsatt ikke helt enige om hva det var som førte til utrydningen av dinosaurene. Men alle er enige om at det må ha vært en verdensomspennende naturkatastrofe som førte til enorme klimaendringer.

På Yucatàn-halvøya i Mexico finnes det spor av et meteorittnedslag. På et eller annet tidspunkt ble jorda rammet av en stor meteoritt som satte store områder i brann. Som resultat av nedslaget, og brannene som fulgte, ble store støvskyer blåst opp i lufta, noe som gjorde at planeten ble mørkere. Uten sollys ble det sakte men sikkert mørkere og kaldere på planeten. Noe forskning tyder på at jorda ble kaldere med opptil 26 grader. De nederste plantene døde først, fordi de manglet lys. Deretter døde planteetere som ikke fant noen planter å spise lenger, og til slutt døde også de kjøttspisende dinosaurene.

Saken fortsetter etter bildet.
 

Dinosaurene du ser på bildene her, er selvsagt ikke ekte dinosaurer, men dinosaurmodeller fra fornøyelsesparken Jurapark i Polen.
 

Andre forskere mener at det må ha skjedd noe mer enn bare et meteorittnedslag. Noe voldsommere og større. Noen tror at det kan dreie seg om økt vulkanaktivitet overalt på jorda i dette tidsrommet.

I 2015 dukket det opp en interessant teori som prøver å koble sammen teorien om meteorittnedslaget og teorien om økt vulkanaktivitet. Forskerne fra Geoforschungszentrum i Potsdam (Tyskland) analyserte lava fra Yucatàn og fant ut at det allerede fantes mange aktive vulkaner på det området da meteoritten gikk ned. Meteoritten kan ha påvirket jordplatene til å flytte mer på seg enn de ellers pleide å gjøre. Dette kan ha forsterket vulkanaktiviteten. Derfor er det mulig at det er en sammenheng mellom de to teoriene, og at de begge til sammen var årsaken til at jordkloden ble for kald og ubehagelig for dinosaurene å leve på.

FOTO: Pxhere 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging