Fossilet Ida er verdens eldste hele apeskjelett. Mennesker stammer ikke fra Ida, men vi kan kalle henne en slags stamtante! Foto: Per Aas, Naturhistorisk museum, UiO.
Tekst: Sina Øversveen
Apene er en viktig del av dyrelivet på jorden, men særlig viktig for oss mennesker. Vi kan lære mye om oss selv ved å studere aper, fordi vi er aper selv. Det finnes over 7 milliarder mennesker på jorden og alle sammen er aper.
Felles historie
På Naturhistorisk museum i Oslo finnes det et 47 millioner gammelt fossil! Fossilet kalles Ida og stammer omtrent fra da halvaper og aper skilte lag. Dyret har kroppen til en lemur, men så har den kort snute, slik som høye aper har. Ida levde lenge før vi mennesker begynte å utvikle oss. Etter hvert kom vi ned fra trærne og begynte å gå på to bein.
Skillet mellom oss mennesker og sjimpanser, som er dem vi er nærmest, skjedde en gang for 8 til 5 millioner år siden. Å si nøyaktig når det skjedde er vanskelig og kanskje skjedde det over lang tid.
Like egenskaper
Vi har flere ting til felles med de andre apene. Noe av det viktigste er at aper kan gripe med hendene! Det handler om å kunne klatre. En del av det er også evnen til å kjenne etter om en grein i et tre tåler vekten av oss, noe vi mennesker også kan. De fleste aper lever i trær, så vi er blant unntakene. Av apene er det oss og bavianer som lever på bakken.
En annen egenskap vi mennesker deler med aper er synet vårt. Mange aper har ganske store øyne og godt syn, og det har vi til felles med de andre apene. Vi mennesker er også veldig avhengige av synet vårt og bruker det stort sett mer enn de andre sansene. Nesten alle pattedyr, for eksempel hund og katt, er rød-grønn-fargeblinde.
Skrekk og gru!
Kjenner du noen som er redd for slanger eller edderkopper? I Norge er ikke slanger eller edderkopper særlig farlige, men i trær i regnskogen kan de være veldig farlige. Aper som lever i trær er livredde dem! Mennesker er en type ape og det ligger i genene våre å være redd for slanger og edderkopper.
Dette er en berberape, som bor på Gilbraltar helt sør i Europa. Foto: Alex Curl.