Flyvende slangeri regnskogen!

Det finnes flyvende ekorn, flyvefisk og flyvehunder, så hvorfor ikke flyvende slanger også?

Er du på skogstur her i Norge er det nok ikke så stor sjanse for å få en slange i hodet. Men er du på tur i regnskogen i Malaysia, er det verdt å kaste et blikk oppover en gang i blant, for da kan du nemlig få øye på slanger i fritt svev! Slangene har heldigvis ikke for vane å gå inn for landing på menneskehoder.

Den flygende slangen Chrysopelea paradisi - en type tresnok - kan sveve helt opp til 100 meter gjennom luften. Men hvordan flyr den egentlig?

 Svaret er at den egentlig ikke flyr. Den er derimot en mester i å gli gjennom luften. En lang og tynn slangekropp er ikke akkurat perfekt kroppsfasong for glideflyging. Men denne slangen har en forunderlig evne til å forandre kroppen sin. Den smyger seg ut på tuppen av en grein, og der kaster den seg utfor. I det den er i lufta bretter den ut ribbeina sine og trekker inn magen, slik at kroppen plutselig blir mye flatere. Samtidig bukter den kroppen frem og tilbake, en bevegelse som fører den fremover. Dette gjør at slangen kan holde seg temmelig lenge i lufta før den mister høyde.

Vi vet ikke helt hvorfor slangene velger å fly, men en årsak kan være at det rett og slett er den enkleste måten å komme seg fra tre til tre på.

Disse slangene lever høyt oppe i trærne i regnskogen i Sørøst- og Sør-Asia. De spiser smådyr som også lever i trærne, som flaggermus, frosker, fugler og firfisler. De er giftige, men giften er ikke dødelig for mennesker. Likevel kan de gjerne bite! Derfor er det lurt å la slangene være i fred, dersom du skulle være så heldig å støte på en. Det er ikke hver dag man ser en flyvende slange!

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging