Havets mikroskopiske matkilde

Havet er stappfull av mat, men ikke alt er tilgjengelig for mennesker.

Tekst: Andreas Hammer Foto: Malin Daase/Norsk Polarinstitutt

Hva er plankton?
Plankton kommer i mange størrelser, men det eneste kriteriet for å være et plankton er at man ikke har evne til å svømme mot strømmen, så dersom du går ut i vannet for å bade og lar deg selv drive med strømmen oppfører du deg i grunn som et plankton.

Dyr- og planteplankton
Det finnes forskjellige typer plankton i havet, men de vi skal ta for oss heter dyreplankton og planteplankton. Planteplankton er mikroskopiske planter som bruker energien fra sola til å lage sukker gjennom fotosyntese, og dyreplankton spiser planteplankton eller andre dyreplankton. Tenk på planteplankton som havets gress og dyreplankton som havets kuer som beiter.

(Saken fortsetter under bildet)

Hoppekreps Foto: Ann Kristin Balto/Norsk Polarinstitutt

Raudåta
Hoppekreps er en type dyreplankton som spiser planteplankton. En av de mest tallrike hoppekreps artene i norske farvann er raudåta. For at raudåta skal overleve vinteren må den ta med seg en nistepakke for å overleve. Nistepakken består av fett som raudåta lagrer inne i kroppen som en slags sekk. Denne sekken kan bli veldig stor og fylle opp nesten hele kroppen til raudåta. Det gjør raudåta til en energibombe for større dyr!

Nøkkelarter
Raudåta regnes som en nøkkelart. Det betyr at den er spesielt viktig for at økosystemet fungerer. Grunnen til at raudåta er så viktig er at det er utrolig mange av dem og de blir spist av alt i havet som er større enn dem. Uten raudåta ville norske farvann sett ganske tomt ut.

(Saken fortsetter under bildet)


Forsker Kristin Heggland. Foto: Ann Kristin Balto/Norsk Polarinstitutt. 

Smådyr er minst like viktig
Kristin Heggland jobber ved Norsk Polarinstitutt og studerer raudåta og hoppekreps. Hun skal undersøke hvor tilpasningsdyktig hoppekrepsen er til klimaendringer. Klarer den å overleve temperatur økningene i havet?

Hun forteller at hun ønsker å vise verden den fantastiske rollen som plankton spiller for næringskilden i havet. Hun forteller at det er vanskelig for mennesker å bry seg om noe man ikke kan se eller vet at eksisterer, men vi blir klar over problemet kan vi jobbe mot å fikse det.

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging