Hva er reptiler og amfibier?

Det kan være vanskelig å vite hva som skiller reptiler fra amfibiene. Reptiler og amfibier har dessuten et fellesnavn, de kalles herptiler.

REPTILER

- Reptiler er dyr som krokodiller, øgler, skilpadder og slanger.

- Reptiler kalles også krypdyr i Norge, siden de har bein ut på siden av kroppen istedenfor under kroppen, ser det ut som de kryper rundt.

- Reptiler legger eggene sine på land. Noen reptiler som firfisle eller hoggorm bærer også eggene inni kroppen til de klekkes.

- Det finnes reptiler i alle former og størrelser over hele verden, men de trives spesielt i mer tropiske strøk. Her kan de ta form som krokodiller, slanger, skilpadder med mer. I Norge har vi derimot bare fem arter med reptiler på grunn av det kalde klimaet, og ingen av dem er krokodiller! 

AMFIBIER

- Amfibier er dyr som frosker, padder og salamandere.  

- Amfibier legger eggene sine i vann. 

- Man sier at amfibier har to liv, ett i vann og ett på land. De fleste amfibier starter livet som larve eller rumpetroll. På dette stadiet har de gjeller og puster under vann, men når de vokser opp flytter de opp på land, og starter et nytt liv der. Ferdig utviklede amfibier har lunger.

HERPTILER

Både reptiler og amfibier er vekselvarme dyr (herptiler). Dette betyr at kroppen ikke produserer varme på samme måte som hos pattedyr, herptiler trenger derfor varme utenfra for å varme kroppen. Visste du at vekselvarme dyr ikke blir støle i musklene sånn som mennesker og andre pattedyr?

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging