Hvor bor apene?

Her i Norge er vi mennesker de eneste apene som lever fritt. Men det finnes aper i mange forskjellige verdensdeler og i ulike miljøer!

Det finnes aper naturlig i alle verdensdeler utenom Oseania. Mange ser nok for seg at aper er noe man stort sett bare finner i regnskog og jungel. Dette stemmer for veldig mange aper, og over halvparten av alle apeartene vi har bor i fire land med mye regnskog, nemlig Brasil, Madagaskar, Indonesia og DR Kongo. Det finnes likevel en del aper som har tilpasset seg helt andre typer natur og værforhold, og noen av dem lærer du mer om her.

Mens veldig mange apetyper hovedsakelig lever i regnskog og opp i trærne, finner du husarapene på åpne savanner og i halvørken. Det er få trær i disse områdene, og husarapene er det meste av tiden på bakken. Husarapene er også godt tilpasset et liv på bakken, og er verdens raskeste ape. De kan nå 55 km/t, som er raskere enn noe menneske har sprunget!


Foto: Alex Curl

Visste du at det finnes aper i Europa? Helt syd i Spania ligger det britiske området Gibraltar, her bor det snaut 300 ville berberaper. Utenom i Gibraltar, finnes de bare i Riff- og Atlasfjellene i Nord-Afrika, hvor de regnes som sterkt truet. For noen tusen år siden fantes det berberaper i store deler av Europa, så langt nord som Tyskland og Storbritannia!


Snøaper! Foto: Yblieb.

I Japan lever finner du japanmakaker, som er bedre kjent som snøaper. Snøapene er den apetypen som lever lengst nord og i det kjøligste klimaet. På vinteren kan temperaturen synke til -15 grader, og det er snø i flere måneder. Snøapene utnytter vinterværet til å lage snøballer bare fordi det er gøy, og er ellers kjent for å bade i varme kilder for å holde varmen!

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging