Hvorfor skal vi ta vare på dyra?

Flere og flere dyrearter blir utrydningstruet. De siste årene har tallene økt og flere dyrearter har blitt utryddet. Det er mye som blir skrevet om at vi må redde dyreartene, men har du tenkt på hvorfor vi må det?

Alle dyrearter er avhengige av hverandre, til og med mennesker. Du har kanskje hørt om næringskjeden? Næringskjeden går ut på hva dyr trenger å spise for å overleve, som for eksempel det at sjøoteren spiser sjøpiggsvin, som igjen spiser tarer. Dette betyr at selv om oteren egentlig spiser sjøpiggsvin, er den avhengig av at det er alger der den bor, slik at den selv for nok mat for å overleve.


Oter som spiser sjøpiggsvin – FOTO: matt "smooth tooth" knoth / Flickr

Her er det lett å tenke at vi i utgangspunktet må passe på å ta vare på algene, men det er faktisk like viktig å bevare oteren. Algene trenger oteren like mye som oteren trenger dem! Tidlig på 1900-tallet ble det jaktet mye på sjøoteren, fordi det var populært å gå i pelsklær. De ble nesten utryddet. Dette førte til at oteren forsvant flere steder, og det ble flere sjøpiggsvin. Problemet med dette var at med så mange sjøpiggsvin var det ikke nok tarer. Tareskogene ble ødelagte og dette påvirket mange dyreliv, inkludert mennesker.


Skog av tare under vann – FOTO: NOAA's National Ocean Service / Flickr

Tareskogen var nødvendig for mange andre sjødyr, fordi de fikk tak i mat eller bodde der. Flere av disse artene var dyr vi mennesker også får bruk for, som krabbe og hummer, og vi bruker til og med selve taren i flere matprodukter i dag. Tareskogene var også en slags naturlig barriere som beskyttet kysten fra å flomme over når det var stormflo. Disse stedene er også veldig kule dykkeplasser!

Nå jakter vi heldigvis ikke like mye på sjøotere og de har kommet tilbake og balansert mengden med sjøpiggsvin. Denne hendelsen er blant flere som viser hvor mye én art har å si for andre. Det er viktig å ta vare på alle arter på jorden, for vi vet aldri hvor mye de kan påvirke andre arter og miljøet vårt.

Artikkelfoto: Stefan David, CamperCo.de / Flickr

Kommentarer

Agent Magisk

Agent Magisk
Den var søøøøøøøøøøøøøt!

16:07 05.03.2021

Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging