Rare dyr i regnskogen del 2

Visste du at det finnes rosa delfiner? Eller at dovendyret bare går på do en gang i uka? Her får du møte fem rare dyr som lever i regnskogen!

DEN STORE HJELMKASUAREN

Møter du en hjelmkasuar, er det best å være forsiktig.
For selv om den er en sky fugl, kan den angripe hvis den føler den seg truet. Den har føtter med skarpe klør og kan sparke kraftig fra seg når den går til angrep. Hjelmkasuaren er en stor strutsefugl, som lever i regnskogen i Australia og på Ny Guinea. Den blir omtrent like stor som et menneske og kan komme opp i 50km/t når den løper. Den harde kammen eller ”hjelmen”på hodet bruker kasuarene til å presse seg fram i tett skogskratt. Hjelmkasuaren lever stort sett av frukt, men kan også spise mindre dyr.
 


Se opp for hjelmkasuaren!
FOTO: Victor Burolla / Flickr

 

DEN SJENERTE OKAPIEN

Skal du på tur i regnskogen i Kongo i nærmeste fremtid? Da kan det være at du støter på okapien!
Du må se veldig godt etter, for okapien er svært sky og liker å holde seg skjult. Men når du først får se den er den litt av et syn! Med striper på bakparten og bena, ligner den litt på en sebra. Likevel er det sjiraffen som er okapiens nærmeste slektning. Men sjiraffen har lenger hals enn okapien, og mens sjiraffen lever ute på de åpne savannene, lever okapien dypt inne i den tropiske regnskogen. Derfor kalles den også skogsjiraff.
 


Okapien er en sky skapning. 
FOTO: Raul654 / Wikipedia

 

DET SØVNIGE DOVENDYRET

Regnskogens tregeste beboer, er sannsynligvis dovendyret.
Det beveger seg langsomt fra grein til grein og gomler sakte i seg blader. Dovendyret sover gjerne opp til 20 timer i døgnet, hengende opp ned fra en grein høyt oppe i trekronene. Dovendyret spiser, sover, parer seg og føder i trærne. Men omtrent en gang i uka må det ned på bakken for å gå på do. Turen ned tar ofte lang tid, for trærne i regnskogen er høye og dovendyret har veldig trege bevegelser. Etter dobesøket er det bare å ta fatt på den lange veien opp i treet igjen! Og kanskje sove litt til.

 


Dovendyret - regnskogens trøtteste tryne!
FOTO: Stefan Laube / Wikipedia

 

KILDE: Regnskogfondet og Dolphins-World

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging