Reptiler og klimaendringer

Klimaendringene påvirker oss alle, også reptiler.

Som du kanskje har lest fungerer reptiler ganske annerledes enn andre pattedyr som oss mennesker. Dette gjør også at de reagerer annerledes på endringer i miljø og klima. Så hva vil skje med reptilene når jorda blir varmere?

Vi har allerede lært at de fleste reptiler lever i varmere strøk. Forskere har sett at utfordringene for reptiler i disse områdene er å kjøle seg ned. Hvis det blir bare et par grader varmere kan dette få alvorlige konsekvenser, og hvis de ikke klarer å kjøle seg ned (vanligvis ved å grave seg ned, eller bade i dam) så vil mange av dem dø ut.

Flere reptiler (som havskilpadder og krokodiller) har også noe som heter temperaturbestemt kjønn. Disse reptilene graver gjerne ned eggene sine, deretter er det temperaturen rundt eggene som bestemmer hvilket kjønn barna skal få. Høyere temperatur gir vanligvis hunnkjønn, mens lavere gir hannkjønn. Da sier det seg selv at global oppvarming kan få alvorlige konsekvenser for kjønnsfordelingene til disse reptilene.

Nyere forskning viser at blant barna til havskillpadden glasskarett, er 84% hunnkjønn! Hvis det blir enda varmere vil dette tallet øke, og glasskarett skilpadden vil få store problemer med å formere seg.

I Norge har vi et langt kaldere klima enn der du finner skilpadder og krokodiller, dette betyr at de reptilene vi har, sannsynligvis vil få det bedre når det blir varmere.

Hvis det blir varmere vil reptilene få mer tid med varme, og dermed mer tid på å være aktive, og å lete etter mat. Det betyr igjen at de kan få bedre levevilkår og flere unger. Hvis den globale oppvarmingen fortsetter slik den er nå, vil nordlige områder bli bedre egna for reptiler. Siden de reptilene vi har her nå gjerne vil ha det litt varmere.

Selv om reptiler kanskje vil få det litt bedre i Norge og andre områder med lignende klima, så vil global oppvarming skape katastrofale følger for verdens reptiler. Hvis temperaturøkningen fortsetter, vil mange arter utryddes eller nesten forsvinne. Og reptilene er spesielt sårbare!

FOTO: Pxhere.com

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging