Ta vare på truede insekter!

Synes du det er kjipt å få myggstikk? Eller at flua som setter seg i maten din er ganske ekkel? Insekter kan kanskje være irriterende, men vi er faktisk helt avhengige av dem!

Det blir færre insekter i verden. Det er alvorlig, for insektene sørger for at vi får mat å spise. Mye av maten vi spiser består av planter, frukt og grønnsaker. Disse vokser og gror i naturen. For at det skal vokse opp nye vekster hvert år, må disse pollineres, og insektene gjør en stor del av den jobben

Vi mennesker hugger ned skog, slår ned blomsterenger og sprøyter med sprøytemidler. Men vi må begynne å ta bedre vare på insektene. Vi må verne om naturen og leveområdene deres. Da kan insektene fortsette å gjøre den jobben, som er så nødvendig for dyr og mennesker, i fremtiden også!

HVA ER ET INSEKT?

  • Insektene tilhører leddyrene. Det vil si at kroppen er delt opp i ledd. Insekter har en tredelt kropp, som består av hode, bryst og bakkropp.
  • Alle insekter har seks bein. Det betyr at for å kjenne igjen et insekt, kan du telle beina. Visste du at edderkopper ikke er insekter? Edderkoppen har åtte bein!
  •  De fleste insekter har to par vinger. Fasongen på vingene varierer veldig fra insekt til insekt. Hos noen insekter har ett av vingeparene utviklet seg slik at de ikke ser ut som vanlige vinger lenger. Hos biller er for eksempel de fremste vingene omdannet til harde dekkvinger, mens blant annet sommerfugler og veps har to par vanlige vinger til å fly med.
  • Insekter har skjelettet sitt utenpå kroppen, og ikke på innsiden som vi mennesker har. Huden deres er dekket av et vanntett og beskyttende lag som heter kutikula. Dette laget er hardt noen steder, andre steder er det mer bøyelig, som i leddene.
  • Insekter har antenner som de bruker til å lukte med. Antennene varierer også i fasong. Hos noen insekter er antennene bittesmå og knapt synlige.
  • De fleste insekter har fasettøyne. Et fasettøye er mange små enkeltøyne satt sammen til ett stort. Noen insekter har også punktøyne som bare er et enkeltøye.
  • Insektene er den største dyregruppen på jorda. Vi vet om over en million arter, men vi regner med at det finnes mange flere som ikke er oppdaget enda. Over en tredjedel av insektartene er biller.
  •  Det lever insekter på alle kontinenter, også i Antarktis. De har tilpasset seg nesten alle slags miljøer på landjorden, både ørkener, isbreer, grotter, varme kilder og høyfjell.

 

Miljøagentene har hatt et samarbeid med Sunniva for å redde villbiene.

KILDER: Insektøkologene, blogg.nmbu.no, Norges Birøkterlag, Sabima, Artsdatabanken.no / FOTO: Wikimedia Commons

 

Kommentarer

Agent torden

Agent torden
Jeg skal lage et biehus

20:54 03.06.2019

Agent 101

Agent 101
Vi har laget humlehotell på skolen med pinner, kongler og mose som jeg skal sette på verandaen i vår

19:05 27.11.2018

Agent NoodleDoodleNoor

Agent NoodleDoodleNoor
Eg skal lage biehus i vår

18:38 26.11.2018

Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging