Verdens dyr: Bison

Bisonen er det største pattedyret som lever på land i USA. Den kan veie over ett tonn og er en av de største okseartene i hele verden.

Bisonen har tykk, raggete pels om vinteren, men skifter til lysere og tynnere pels om sommeren. Når bisonen får barn, holder kalven seg hos moren i rundt ett år. I det fri blir bisonen mellom 20 og 30 år gammel, men kan leve lenger i fangenskap.

Det finnes to typer amerikansk bison; præriebison i USA og sørlige deler av Canada, og skogbison i Canada og Alaska.

Bisonen elsker å spise gress og plantevekster! Om sommeren er det lett å finne mat, men om vinteren når det er snø, må den spare på energien. Den finner likevel litt mat ved å grave i snøen med hodet sitt.

For noen hundre år tilbake gallopperte det millioner av bison over præriene i USA. Indianerne på prærien var avhengige av bisonen for å skaffe seg både mat, klær, brensel og materiale til å lage telt med. På 1800-tallet begynte de hvite å jakte ned bison kun for skinnet sin del, og det førte til masseslakt av bison. På denne tiden var det også flere kriger mellom indianere og hvite, og de amerikanske myndighetene beordret utrydding av bisonen for å overvinne indianerne, som var så avhengige av den. På slutten av 1800-tallet var bisonen nesten utryddet.


FOTO: Brian Gratwicke, Flickr

Heldigvis begynte de på 1900-tallet å ta vare på bisonen igjen. I dag har vi rundt 350 000 amerikansk bison. Men de aller fleste av disse er tamme dyr som blir holdt som husdyr for kjøttet og skinnet sitt. Av de opprinnelige, viltlevende dyrene er det bare noen få igjen, som blir tatt vare på i nasjonalparker som Yellowstone Nasjonalpark i USA.

Bison står oppført som en nær truet art på IUCNs rødliste. De ville stammene med bison er avhengige av at menneskene går inn for å ta vare på dem. Blir det slutt på dette er det stor fare for at arten raskt minker i bestand og blir kvalifisert som en sårbar, og dermed truet art. 

Kilder: Dagbladet.no, Store Norske Leksikon, iucnredlist.org
Artikkelfoto: Majuti, via Wikimedia Commons

Kommentarer

Agent Espanol

Agent Espanol
Bison er kule

09:09 19.05.2017

Agent Espanol

Agent Espanol
❤️

08:30 14.05.2017

Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging