Verdens dyr: Elektrisk ål

I Amazonaselven i Sør-Amerika finnes det en ål som kan gi deg et kraftig elektrisk støt dersom du svømmer for nærme.

Den elektriske ålen er grønn med gule flekker og kan bli rundt 2,5 meter lang. Til tross for navnet er den ikke egentlig en ål, men er mer i slekt med karper og maller. Den er mest aktiv om natta og holder til i gjørmete elver i Brasil og det sørøstlige Sør-Amerika. Vi finner den for eksempel svømmende rundt i Amazonaselven, som renner gjennom regnskogen med samme navn.


Den elektriske ålen ser ikke særlig godt. Den finner veien ved hjelp av elektriske signaler som den sender ut. FOTO: Christian Mehlführer, Wikimedia Commons

Årsaken til at den er elektrisk, er at den har spesielle organer i kroppen som lager elektrisiteten. En elektrisk ål kan faktisk skape støt på over 600 volt! Heldigvis er den ikke en særlig aggressiv fisk. De elektriske støtene brukes til å fange mat - som regel mindre fisker, og til å holde fiender unna.


De elektriske ålene kan bli rundt 2,5 meter lange. FOTO: Steven G. Johnson, Wikimedia Commons

Den elektriske ålen er ikke en truet dyreart i dag, men regnskogen den lever i blir stadig mindre. For at elektrisk ål ikke skal trues som art, må vi derfor ta vare på regnskogen. For mange dyrearter forsvinner nettopp fordi leveområdene deres ødelegges.

KILDE: National Geographic, Store Norske Leksikon, Illustrert Vitenskap

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging