Verdens dyr: Gavial

Gavialen er også kjent som “den fiskespisende krokodillen” og er ikke farlig for mennesker.

Den ser kanskje morsom ut med det lange og tynne munnpartiet og de skarpe tennene, men nettopp dette gjør at gavialen er kjempegod til å fange fisk. Det er også stort sett fisk den lever av, men yngre gavialer kan også spise insekter, krepsedyr og frosker.

Gavialen holder til i elver og forlater stort sett bare vannet for å varme seg i solen eller for å legge egg. Hunnen legger egg i sandbanker og det tar rundt 70 dager før eggene klekkes. Ungene blir hos moren i flere uker etter at de er klekket, noen ganger i flere måneder.

Voksne hanner har en stor utvekst ytterst på snuten. Den brukes til å lage spesielle lyder og blåse bobler under parringsritualet.


Voksne hanner har en utvekst ytterst på snuten.
FOTO: Bernard DUPONT, Flickr

Tidligere fantes det mange gavialer og de holdt til i både India, Pakistan, Bangladesh, Buthan og Nepal. Men i dag finnes gavialen bare i Nepal og India og vi regner med at det finnes færre enn 200 igjen av den i hele verden. Dette skyldes i stor grad at menneskene ødelegger leveområdene til gavialen ved å demme opp og tørke ut elvene den lever i. I tillegg setter en del gavialer seg fast i fiskenett og drukner. Gavialen regnes som kritisk truet på den internasjonale rødlista i dag.

FORSIDEFOTO: Bernard DUPONT, Flickr

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging