Verdens dyr: Gepard

En som ikke trenger å bruke transportmidler for å komme seg fra et sted til et annet, er geparden. Det klarer den nemlig helt fint på egenhånd. For geparden er det raskeste dyret på landjorda!

Bilde: Ulrich Latzenhofer/Flickr

Den bruker bare tre sekunder på å komme opp i en fart på 96 km/t! Toppfarten er på 110 km/t.
Tidligere fantes geparden i store deler av Afrika, Asia, Europa og Nord-Amerika. I dag holder den til først og fremst i Afrika.

Visste du at geparden kan temmes? Opp gjennom århundrene har den derfor vært et populært kjæledyr for rike og adelige. Man regner med at de første gepardene ble temmet alt for 5.000 år siden.

Geparden er et kattedyr, i likhet med blant annet løver og tigre, men den er mindre og magrere.

Den har et lite hode og en sort rand som går fra øyet og ned til munnen. Geparden har små ører og gul pels med mørke flekker. 

Bilde: Michel Espig/Flickr

Geparder bruker forskjellige lyder og kroppsspråk. Når den er sint så hveser og knurrer den og stiller seg opp på en truende måte. Når den står slik, legger den ørene flate, viser frem tennene sine, spenner musklene og gjør seg klar for angrep. På baksiden av ørene har geparden en hvit flekk som vises godt når ørene legges flate.

Den jakter på alt fra harer til små antiloper. Når geparden jakter, lister den seg så nært innpå byttet som mulig. Når den har kommet nær nok, sprinter den i full fart mot byttedyret, og bruker forlabben til å få dyret til å snuble. Når byttedyret faller, biter geparden seg fast i strupen og kveler det.

Hunngeparden føder gjerne 3-5 unger, men av og til opptil åtte. Ungene blir hos moren til de er omtrent halvannet år gamle. Men ca. 90 prosent av alle ungene dør i løpet av de første tre månedene. Grunnen til det kan blant annet være matmangel, eller fordi de blir drept av andre rovdyr. Geparder blir ofte skutt eller forgiftet fordi de kan finne på å ta husdyr.

 

INTERNASJONAL RØDLISTE:
Den internasjonale rødlista heter også IUCNs Rødliste og er en liste over dyr og planter i verden som er trua av utryddelse eller er veldig sjeldne. Det er nesten som den nasjonale rødlista vi har i Norge, bare at den gjelder for hele verden.


Geparden har blitt jaktet så mye på at den nesten har blitt utryddet. En annen trussel er at gepardens byttedyr forsvinner på grunn av kvegdrift. Dermed får geparden mindre jaktområder og det blir vanskelig for den å finne nok å spise.

I dag regnes geparden som ens årbar art på den internasjonale rødlista.

KILDE: wwf.no

Kommentarer

Agent Zendaya-fan

Agent Zendaya-fan

18:23 09.06.2019

Agent Espanol

Agent Espanol
Geparder er så søte!!

06:48 14.05.2017

Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging