Verdens dyr: Havskilpadde

Visste du at havskilpadden kan svømme flere tusen kilometer hvert år? Når havskilpadden legger egg, vender den tilbake til den samme stranda som den selv ble født på. Uansett om den må krysse et helt hav for å komme dit!

Havskilpaddene utnytter havstrømmene, som fungerer som undersjøiske transportbånd. På den måten kan de spare på kreftene på de lange svømmeturene. En havskilpadde kan være lenge under vann, og kan faktisk ligge på bunnen og sove hele natten på bare én munnfull luft.

Hvert år kommer hunnene i land om natten for å legge egg. De graver et reir dypt i sanden. Der kan de legge mer enn 100 egg! Rundt to måneder senere myldrer ungene frem, og prøver straks å finne veien til vannet. Men her må de passe seg godt, for både rovdyr og rovfisk samles ved havskilpaddenes strender for å fange de små ungene.

De som overlever ferden fra reiret og ned til vannet, svømmer for livet flere dager i strekk, inntil de møter en havstrøm som fører dem videre ut i havet og i sikkerhet.
Av 1.000 unger er det i gjennomsnitt bare én som lever opp til å bli en voksen havskilpadde.

 Jakt og samling av egg er de viktigste grunnene til at havskilpadden er truet. Mange skilpadder blir fanget for kjøttet sitt, og for noe som heter calipee. Calipee er et grønt fett som brukes til å lage skilpaddesuppe av.

Men det er også andre ting som truer havskilpadden. Utbygging av brygger og bygninger ved de strendene som skilpaddene legger egg, ødelegger leveområdene deres. Bilkjøring på strender gjør det umulig for havskilpaddene å grave seg reir der. Lys fra veier og bygninger tiltrekker seg forvirrede, nyklekte skilpaddeunger og lokker dem innover på land i steden for ut i havet. Og mange korallrev, som er viktige beiteområder for havskilpaddene, blir stadig ødelagt av forurensing, uansvarlig turisme, og klimaendringer.

KILDE: wwf.no / FOTO: The.Rohit, Flickr

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging