Verdens dyr: Kakapo

Visste du at verdens tyngste papegøye bor på New Zealand og kan ikke fly?

Men selv om den ikke kan fly, er den ofte å finne høyt oppe i trærne. Den er nemlig flink til å klatre! Vingene til kakapoen fungerer nesten som en fallskjerm. Når den vil ned fra treet igjen, folder den ut de store vingene sine og daler mot bakken.

Når den ikke klatrer i trær, vralter den rundt nede på bakken. Den kan også være ganske rask, for den har sterke bein som gjør det lett å komme seg rundt. Noen ganger ser det nesten ut som at den jogger!

Kakapoen er verdens tyngste papegøye og veier opptil 4 kilo. Den kan lagre masse fett på kroppen sin, noe som ikke er så vanlig hos fugler. Den henter energi fra fettlageret når den trenger det. Denne fuglen er slett ingen kjøtteter, men lever blant annet av blader, bær, røtter og planter.


Kakapoene får sjelden unger. Det er også noe av årsaken til at det er så få av dem.
FOTO: Department of Conservation, Flickr

Hvis du har lyst til å møte en kakapo, er det nok best å gå ut i skogen på natta, for det er da kakapoen er våken. Om dagen sover den gjerne under et kratt, eller i lave trær eller steingrotter.

Når kakapoen føler seg truet, står den helt musestille. Dette gjør at rovfugler som ørner og falker ikke får øye på den. Men kakapoen har også en spesiell søt lukt, som gjør den lett å finne for dyr med god luktesans. Den største trusselen til kakapoen er derfor rovdyr som katter, røyskatter og rotter, fordi de bruker luktesansen når de jakter. Og selv om kakapoen kan være ganske rask, er katter og røyskatter raskere. Tidligere fantes det ikke slike rovdyr på New Zealand. De kom hit sammen med mennesker som kom flyttende.

Kakapoen lever bare på New Zealand og den er kritisk truet. Menneskene på New Zealand har forsøkt å hjelpe kakapoene, blant annet ved å flytte dem til steder hvor det ikke finnes dyr som jakter på dem. Ifølge den internasjonale rødlista finnes det 116 voksne kakapoer i verden i dag.


Kakapoen som også kalles uglepapegøye, er kjent som en vennlig fugl.
Tidligere ble den i noen tilfeller brukt som kjæledyr. FOTO: Brent Barrett, Wikimedia Commons

KILDER: iucnredlist.org, New Zealand Birds Online, endangeredlist.org
FORSIDEFOTO: Joachim S. Müller / Flickr

Kommentarer

Agent Magisk

Agent Magisk
Den var søøøøøt

16:08 05.03.2021

Agent Magisk

Agent Magisk
Den var søøøøøt

16:08 05.03.2021

Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging