Verdens dyr: Morfosommerfugl

Dersom du er ute og går langs elvene i Amazonas, kan det være at du støter på den store morfosommerfuglen. Den er svært lett å få øye på, for vingene har en skinnende klar blåfarge med en litt metallisk glans, som reflekterer sollyset.

Når en morfohann kommer flyvende, synes de skinnende, blå vingene på flere hundre meters avstand. Hver gang han slår et vingeslag, sender han ut et blått lysglimt, som sørger for å holde andre hanner på avstand.

Morfohannen reagerer kraftig på blått. Hvis man ser en av dem og vifter med et blått tørkle eller en blå gjenstand, kommer den raskt settende for å kontrollere inntrengeren. Hver hann patruljerer sin bestemte elvestrekning, sitt territorium, som den forsvarer mot andre hanner. Inntrengere blir jaget vekk i konkurransen om å skaffe seg en partner.

For insektetende fugler er de sterke fargene en advarsel. Morfosommerfuglene er giftige og uspiselige, i likhet med mange andre insekter som har sterke farger. Fuglene lærer raskt å kjenne igjen de giftige insektene slik at de unngår å spise dem.

Fordi morfosommerfuglene ofte flyr langs elver, blir de lett lagt merke til av folk som ferdes på elvene. Urfolkene som lever i dypet av regnskogen har kjent de vakre sommerfuglene i mange, mange år. De store blå sommerfuglene er urfolkenes følgesvenner og oppfattes ofte som hellige.


Morfosommerfugl med lukkede vinger. FOTO: Svdmolen, Wikimedia Commons

Når Morfosommerfugler hviler med vingene hevet opp over kroppen, er de langt vanskeligere å oppdage. Undersiden av vingene har brune og grå kamuflasjefarger, som går i ett med omgivelsene. I tillegg har den flekker som ser ut som øyne, noe som kan skremme bort dyr som planlegger å angripe sommerfuglen.

Morfosommerfuglen trues av avskoging. Store deler av regnskogen hugges ned hvert år, og sommerfuglen mister hjemmet sitt. Derfor er det viktig at vi tar vare på regnskogen, slik at morfosommerfuglen og alle de andre artene som bor der, fortsatt får ha et sted å bo!

KILDE: Regnskogfondet / TITTELFOTO: Rene Mensen, Flickr

Kommentarer

Agent dyre-elsker

Agent dyre-elsker
Den var fin

14:26 10.05.2019

Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging