Ting og tang vi trenger og ikke trenger

”Vi må ha et fornuftig forbruk”, har du kanskje hørt noen si. Hva er egentlig forbruk for noe? Vi slo opp i ordboka: ”det å bruke (opp) noe”, sto det der. Og da er det kanskje mulig å forstå. Hvis vi forbruker for mye, så er det noe vi bruker opp. Vi bruker opp jorda vår, faktisk.

Alle tingene vi har, er laget av materialer som på en eller annen måte kommer fra naturen. Plast, for eksempel, som finnes i de aller fleste leker og mobiltelefoner og PC-er og TV-er, er laget av olje og gass. Og skiene våre, de er laget av glassfiber, og glassfiber lages også av gass. Stålet i skøytene våre kommer fra jern, som det er masse av i jordens indre.

For at olje og gass og jern og bomull og ull og alt som kommer fra naturen, skal kunne bli til de tingene vi bruker og liker, kreves det masse . Maskinene som henter råstoffene ut av naturen, bruker energi. Bilene og båtene som kjører råstoffene til fabrikkene, bruker energi. Alle maskinene på fabrikkene bruker energi. Og så må alle varene som er laget, kjøres ut til butikkene. Til sammen blir det utrolig mye energi. .

Og så alt søppelet, da!
Før eller siden blir de aller fleste tingene våre til søppel. De blir liggende på en søppeldynge, eller de brennes opp. På dynga kan de skape store problemer. Miljøgifter siver ut i naturen, og metangass fra ting som råtner, stiger opp i atmosfæren. Det blir det mer drivhuseffekt av.

Jo mer søppel, desto større problemer, altså. Er det ikke da smart å ha færre ting å kaste?

Det er vi som bestemmer!
Det er ingen vits i å lage noe som ingen kjøper. Derfor er det faktisk du og jeg alle vi som kalles for forbrukere, som bestemmer hva som skal lages! Hvis mange nok ikke kjøper en ting, så er det ingen som vil lage den lenger.

Det er derfor vi skal tenke gjennom hva vi virkelig trenger, og hva vi virkelig har lyst på. Det er moro å ønske seg ting, og det er supert å ha det gøy med leker og spill og ski og skøyter.

Men har vi ikke også en masse ting som ikke er så morsomme? Ting som var gøy en veldig kort stund, og så ble de kjedelige? Kan du komme på noe? Det er bedre å kjøpe færre ting som vi virkelig liker, enn masse ting som vi fort blir lei.

Bruk om igjen
Gjenbruk er en veldig smart ting. Det betyr at ting brukes om igjen og om igjen. Søsken arver klær og leker fra hverandre, venner bytter spill når de er lei av sine egne. Og tenk på biblioteket! Så lurt det er at alle kan låne den samme boka etter hverandre i stedet for at alle skal kjøpe hver sin.

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging