Huldreblom

Epipogium aphyllumSårbar

Huldreblom
Foto: Jon Stensrud

Orkidéer sier jeg, og du tenker kanskje på stueplanter? Men visste du at vi har over 30 forskjellige ville orkideer i Norge?

illustrator-1

En av de ville orkideene som vokser i skogen er liten og nesten gjennomsiktig som et spøkelse, med bleke rosa blomster. Det er huldreblom.

Spøkelses-orkidé
Huldreblom kan være vanskelig å finne. Den trives bare i ordentlig gammel skog, og aller helst der det er litt fuktig. Der kan den dukke opp i skogbunnen ett år, men være vekk igjen neste år. Det er kanskje derfor den kalles “ghost orchid” på engelsk, som betyr «spøkelses-orkide».

Den liker å gjemme seg, og plutselig dukke opp på nye steder. Akkurat som meg!

illustrator-1

Huldreblom vokser nemlig ikke på samme sted hvert år. Det er fordi den får mye av næringen sin fra sopp som lever under bakken. Der soppen er, kan huldreblom blomstre. Hvis du ser denne orkideen, legger du kanskje merke til at den ikke er grønn. Den har ikke det grønne fargestoffet klorofyll som andre planter bruker til å lage energi fra sollys. Det trenger den ikke, når den lever sammen med soppen. Den kan derfor leve flere år under bakken før den dukker opp igjen slik at vi kan se den.