Huldrejordmaur

Lasius citrinusLivskraftig

Huldrejordmaur er en liten maur som er utrolig god til å gjemme seg. Den er så god at ingen fant den i Norge før i 2014. Så langt er det nesten bare dronninger som har blitt funnet. Dette er unge dronninger som flyr ut for å pare seg og danne en ny koloni. Istedenfor fløy noen av dem rett i en insektfelle. Uheldig for dronningene, men heldig for huldremaur som art. Nå vet vi at den finnes i Norge og at vi må beskytte stedene den lever.

Huldrejordmaur
Foto: Arnstein Staverløkk © NINA

Huldrejordmaur er så god til å gjemme seg at vi ikke visste at den levde i Norge før i 2014.

illustrator-1
Huldrejordmaur
Foto: Arnstein Staverløkk © NINA

Slik kjenner du igjen huldrejordmaur
Vi kan skille huldrejordmaur fra andre jordmaur ved at den har en dyp innskjæring i det siste leddet før «rumpa». Den har utstikkende hår under kjevene, akkurat som skjegg!

Stjeler hjemmet fra andre maur
Maur er insekter som bor sammen i kolonier. De styres av dronninga som legger egg og sørger for at kolonien vokser. Arbeiderne er alle sammen søstre. Huldrejordmaur lager ikke sine egne maurtuer slik som for eksempel rød skogsmaur gjør. Den lever underjordisk, litt som huldra selv. Huldrejordmaur danner nye kolonier ved å ta over hjemmet til andre jordmaur. Der dreper den dronninga og får arbeiderne til å ta vare på sitt første barnekull.

Huldrejordmaur bor under jorda, akkurat som meg.

illustrator-1

Vi har 65 arter å passe på!
Maur spiser andre insekter og edderkopper. De kan derfor holde antallet skadedyr nede. Med klimaendringer kan det bli flere store utbrudd av insekter som gjør skade på skogen, derfor er det viktig at vi tar vare på maurene så de kan hjelpe oss med å begrense skadene. I Norge har vi 65 ulike maurarter vi må passe på.