Huldrenål

Chaenotheca cinereaSterkt truet

Huldrenål

Du vet de små nålene med fargerikt, rundt hode som du bruker til å feste papirer på korktavla di? I skogen finnes det skapninger som ser nøyaktig slik ut. De kalles for knappenålslaver. Dette er ørsmå laver som vokser på bark eller stein. Hver «knappenål» består av en tynn stilk med et lite, rundt hode i toppen – akkurat som nålene du har hjemme.

Se, huldrenål ser akkurat ut som en knappenål, med et lite, rundt hode på en tynn stilk!

illustrator-1

Den vakre huldrenåla lever i skjul
Det finnes mange forskjellige knappenålslaver, men en av de flotteste er huldrenål. Den har intenst lyseblå stilk og mørkt hode. Men du finner den ikke hvor som helst, bare i gammel, fuktig skog langs elver og bekker. Og sannsynligvis må du krabbe for å få øye på den, for den vokser aller helst i skjul under berghyller og steinblokker.

Huldrenålskog

Sola får troll til å sprekke og huldrenål til å forsvinne
Hvis den gamle skogen blir hogd så sola kommer til, vil mye av fuktigheten fordampe. Da klarer ikke huldrenåla å overleve. Huldrenål er derfor sterkt truet av utryddelse i Norge. Det beste vi kan gjøre for at denne lille knappenåla skal overleve, er å la gamle, fuktige skoger stå i fred – og ikke legge elver og bekker i rør.