Huldretorvmose

Sphagnum wulfianumSterkt truet

Huldretorvmose vokser der det er våtest i skogen, i myrskog. Arten vokser tett i tett på bakken i små klynger mellom trærne.

Huldretorvmose

Når du skal lete etter huldretorvmose bør du ta på deg støvler.

illustrator-1
Huldretorvmose

Slik kjenner du igjen en huldretorvmose
Alle torvmoser har et hode i toppen av en stengel med greinene festet i knipper. Huldretorvmosen har et stort, rundt hode. Det er dem du må se etter på skogbunnen. De er grønne, men også med litt brunrosa. Det er lett å ta feil, for torvmosene er veldig like hverandre. Men huldretorvmosen har mellom seks og tolv greiner i hvert knippe. Det er det ingen andre som har. Er du fortsatt i tvil, ta vekk greinene og sjekk om stengelen er svart. Er den det? Gratulerer, du har funnet huldretorvmose!

Et gigantisk karbonlager
Torvmosene inneholder mest karbon av alle plantegrupper i hele verden, hvis vi tar med døde torvmoser. I Norge har vi 60 forskjellige torvmoser. Det er flest av alle land i Europa. De vokser i skog, hei og myr, og særlig artene på myr lagrer mye karbon i torva som bygges opp i myra av døde planter. Så lenge myra er våt, slippes ikke karbonet ut igjen i atmosfæren. Torvmosene fortsetter å fange karbon og holder jordkloden kald.

Trues av grøfter
Tømmes myrskogen for vann fordi det graves en grøft, da er det over og ut for huldretorvmose. Da blir det for tørt og den forsvinner. Og sammen med artene forsvinner også karbonet som er lagret i jorda under vegetasjonen.

Grøft