Oppdrag: forbered et klimavennlig julemåltid

Gaver, julepynt, juleverksted og MAT er vi særlig glad i når det kommer til juletiden. Her får du gode tips til hvordan du kan ha fokus på miljøvennlig og klimasmart mat i jula.

Gaver, julepynt, juleverksted og MAT er vi særlig glad i når det kommer til juletiden. Mange av oss begynner å glede oss til julemiddagen allerede når 1. advent kommer, eller kanskje før det også? Det er spennende tider frem til jul og måltidet sammen med familien er noe vi gleder oss veldig mye til. Med store måltider kommer store muligheter til å redusere karbonavtrykket og mengden avfall etter middagen.

Her er noen tips på hvordan du kan få et klimasmart julemåltid i år:

Handle lokalt:

Ja, lokale ingredienser sparer karbonavtrykk, så gå til det lokale markedet eller gårdsbutikken! Prøv å sørge for at grønnsakene du kjøper blir dyrket i ditt område. Selv om du må kjøpe fra vanlig matbutikk, står det vanligvis hvor frukt, grønnsaker og kjøtt ble produsert, så sjekk opprinnelseslandet og kjøp fra Norge, Skandinavia eller Europa hvis mulig.

Kjøp løsvekt:

Hvis du kan få ingredienser helt uten emballasje - eller i det minste i resirkulerbar emballasje som papirposer - velg det. Igjen, gårdsbutikker og markedsboder er bra for dette, selv om supermarkedene i økende grad bruker resirkulerbare grønnsaksposer. Dette er ikke bare bra for en miljøvennlig julemiddag; det betyr også mindre emballasjeavfall i søpla din mellom juledagene når det fort kan bli veldig mye plast.

Vær fornuftig:

Det er en spesiell tid på året, men du kan være fornuftig med mengdene du kjøper. Hold oversikt over hvor mye mat du har kjøpt som går ut på dato raskt. Noen matvarer kan fryses eller holdes lenger - og rester av grønnsaker kan gjøres til måltider eller tilbehør som du også kan fryse. Prøv å ikke kaste spiselig mat. Spiselig mat som kastes kalles matsvinn.

Planlegg fremover:

Når du setter sammen alle disse tipsene, bør du kunne komme med en plan på forhånd. Prøv å bestemme hvilket kjøtt og grønnsaker du trenger, og vær tenk smart når du handler. Kanskje hele familien kan være med på planlegggingen? Å få flere ingredienser på en enkelt tur til butikken, sparer tid på en så travel tid på året, men reduserer også karbonavtrykk du skaper bare ved å kjøre rundt i byen.

Spis mindre kjøtt:

Kjøtt er veldig tradisjonelt i jula, men vi vet at kjøtt har store klimagassutslipp. Prøv å legge til noen flere grønnsaker og litt mindre kjøtt på tallerken, eller bytt noen måltider til vegetarianske-alternativer: en søtpotet-roast i stedet for roastbiff, en nøttestek en dag i stedet for enda mer stekt kjøtt. Ved å velge en vegetarisk julemiddag eller til og med litt variert julemat med grønnsaker og mindre kjøtt, kan du ta vare på både helsa og planeten.

Kommentarer

Ingen kommentarer

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging