Arbeidskraft på billigsalg

Har du noen gang tenkt på hvor sportsutstyret ditt kommer fra? Har du tenkt på hvordan sportsbutikkene kan tjene penger på å selge en håndlaget fotball til 199 kroner eller en t-skjorte til under hundrelappen? Svaret kan ligge i billig arbeidskraft, vanskelige levekår og fattigdom.

Miljøagentene har snakket med kommunikasjonsrådgiver Nora Brønseth i Fremtiden i Våre Hender, som nylig besøkte tekstilfabrikker i Bangladesh og møtte de som arbeider der. Hun kan fortelle om en arbeidshverdag som er ganske ulik den vi har i Norge.

  • Mange jobber under arbeidsforhold vi aldri ville godtatt i Norge. Tekstilarbeidernes minstelønn er på cirka 530 kroner i måneden, uten overtid. De jobber mellom 8 og 12 timer om dagen, 6 dager i uka. Er de heldige får de dopauser, sier Nora.

Arbeidsforholdene på tekstilfabrikkene i Bangladesh er ikke ulike de vi finner i andre sør-asiatiske land med stor befolkning og mange som lever i fattigdom. I India, Pakistan og Kina er det hele landsbyer som jobber med å lage billige saker til oss i vestlige land. Og det er mange kjente tekstilkjeder og sportsmerker vi kjenner her i Norge som benytter seg av slik arbeidskraft.

  • Klesindustrien tjener mye på det som kalles «rask mote». Det sier seg selv at en fotballshorts til 200 kr ikke gir særlig mye i lønn til tekstilarbeideren som har sydd den. Vi har tidligere regnet ut at av en t-skjorte til 150 kr får tekstilarbeideren 90 øre og klesmerket/butikken får 75 kroner, sier Nora.

Nora sier videre at det nytter veldig lite å klage på lønna. I det området hun besøkte i Bangladesh bor det nesten ni millioner mennesker. Hvis arbeiderne protesterer og krever høyere lønninger og tryggere fabrikker, står de i fare for å miste jobben. Og det er ikke vanskelig for fabrikkeierne å skaffe nye arbeidere. Mange godtar derfor arbeidsforholdene i frykt for å miste jobben.

Små hender – billig arbeidskraft

Nora vet ikke om hun var vitne til barnearbeid på tekstilfabrikkene fordi mange lyver på alderen, men samtidig vet vi at dette er noe som fortsatt skjer i mange land med mye fattigdom. Ifølge Redd Barna er det over 200 millioner barn rundt om i verden som må jobbe for å overleve eller for å hjelpe familien sin som lever i fattigdom. Resultatet blir at barna må tas ut av skolen og dermed blir det vanskeligere å få seg en videre utdannelse og komme seg ut av den vanskelige situasjonen.

I sportsbransjen er det særlig håndlagde fotballer som knyttes til barnearbeid. Små hender er raske og kommer til flere steder enn store, og dessuten er barn billig arbeidskraft. Etter mange avsløringer på 90- og 2000-tallet er det heldigvis mye som gjøres for at barnearbeid skal forsvinne fra sports- og klesindustrien, men det er fortsatt vanskelig å få full kontroll på hva som skjer i de enkelte landene.

Jo flere som bryr seg, jo mindre urettferdighet

Mange store internasjonale organisasjoner jobber med å gi arbeidere i fattige land bedre rettigheter og avskaffe barnearbeid. Det er også flere og flere i bransjen som får øynene opp for at det ikke er særlig bra for eget rykte at klærne er laget av små barnehender eller at de på tekstilfabrikkene lever under slavelignende arbeidsforhold.

Et eksempel på forbedringer er sportsmerket Nike, som har gått fra å knyttes til barnearbeid og utnyttelse av billig arbeidskraft til å bli et merke som ønsker å stå frem for åpenhet og bærekraft i bransjen. Hvorvidt Nike gjør dette fordi de faktisk bryr seg om arbeiderne eller om det kun er for å bedre sitt rykte er vanskelig å si, men det viser i hvert fall at vi som forbrukere har mye makt og at vi kan påvirke i riktig retning ved å legge press på bransjen. Det kommer også det flere og flere avtaler på plass mellom myndigheter i utviklingsland, bransjen og internasjonale organer som gjør at landene forplikter seg til bedre rettigheter for arbeidere og å avskaffe barnearbeid.

Hvordan kan vi hjelpe?

Vi har spurt Nora i Fremtiden i Våre Hender om hun har noen tips for oss som bor her i Norge, og hva vi kan gjøre for tekstilarbeidere i Bangladesh og i andre land. Hun sier at en boikott ikke er løsningen. Det vil bare slå tilbake på arbeiderne som mister jobben sin og får enda mindre penger å leve for.

  • Vi foreslår heller at du som forbruker er med og legger press på kjedene, støtter etiske og miljøvennlige merker eller støtter organisasjoner eller andre som jobber for en mer etisk klesindustri, avslutter Nora.

 

Vil du kjøpe miljømerkede og etiske klær? Her er merkene du bør se etter:

   

 

Kommentarer

Agent Emblis

Agent Emblis
Tenk at det kunne vært meg hvis jeg hadde blitt født der. Det er krise

08:53 30.04.2020

Agent Fugl321

Agent Fugl321

20:59 27.05.2019

Agent Dingo

Agent Dingo
Det er bra at de rydder da.

20:41 07.05.2019

Agent Espanol

Agent Espanol
Stakkars barn

07:47 20.04.2019

Agent Espanol

Agent Espanol
Stakkars barn

07:47 20.04.2019

Agent OliD9

Agent OliD9
ser ikke bra ut.

16:18 24.03.2019

Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging