Er du redd for hai?

Det er du i så fall ikke alene om, men slapp av! Haien har nemlig et ufortjent dårlig rykte.

Tekst: Wanda Nordstrøm Foto: Shutterstock Kilder: Fredrik Myhre i WWF Verdens naturfond og Aftenposten

Se for deg at det er en varm sommerkveld. Sola har stekt hele dagen, og du vil ta et bad for å kjøle deg ned. Ute i havet kjenner du at noe er borti foten din. Du ser ingenting under den mørke vannoverflaten, men plutselig biter en stor hvithai tak i benet ditt. 

Slik starter den klassiske skrekkfilmen Haisommer. Filmen skremte millioner av mennesker, og sommeren da den gikk på kino turte nesten ingen å bade. I årene etter gikk verdens haibestand kraftig ned fordi sportfiske og troféjakt på store haier ble mer populært. Nylig gikk regissøren Steven Spielberg ut og tok på seg mye av skylden.

Heldigvis har ingen haier i verden mennesker på menyen. Om en hai biter et menneske er det som oftest av ren nysgjerrighet, for å forsvare seg mot det som oppleves som en trussel eller fordi de blander mennesket med et naturlig byttedyr. Haien kan for eksempel ta feil av et surfebrett og en sel. 

På verdensbasis har det de siste årene vært mindre enn 100 uprovoserte haiangrep hvert år. Det kan høres mye ut, men når du tenker på hvor mange hundretalls av millioner mennesker som bader, snorkler, svømmer eller surfer, så er haiangrep veldig sjelden. 


Småspettet rødhai står bak Norges eneste haiangrep. Den kan bli en meter lang og er egentlig ganske søt! Foto: Fredrik Myhre

Det har bare vært et haiangrep i Norge. Det skjedde i Oslofjorden på 2000-tallet. En dykker trodde han så en død fisk på havbunnen, men da han tok på fisken viste det seg å være en levende småflekket rødhai. Haien bet dykkeren, men traff heldigvis bare dykkecomputeren han hadde på armen. Både hai og dykker svømte uskadet fra møtet. 

Med andre ord kan du ta det ganske med ro neste gang du legger på svøm!

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging