FN er 75 år!

24. oktober er FN-dagen og i 2020 er det 75 år siden FN (de Forente Nasjoner) ble grunnlagt!

Organisasjon: De Forente Nasjoner

Hovedkvarter: New York City, USA

Generalsekretær: António Guterres

Grunnlagt: 24. oktober 1945

FN-dagen skal feire FNs mål og prestasjoner. Dagen blir ofte markert på skoler og i barnehager, både i Norge og andre steder i verden. FN-dagen har blitt feiret siden 1948, og markerer at FN-pakten (Charter of the United Nations) trådte i kraft 24. oktober 1945. FN-pakten er avtalen som etablerte verdensorganisasjonen De forente nasjoner (FN), og er i grunn FNs grunnlov. Den 24. oktober 1945 hadde FN 51 medlemsland, i dag er det 193 medlemsland.

Under kan du se en liten video om FNs historie og hvordan organisasjonen er bygget opp.

 

 

FNs bærekraftsmål ble vedtatt i 2015. De 17 målene er de viktigste målene verden har og handler om at verden skal bli et bedre sted, både når det gjelder utdanning, helse, miljø og klima. Mange av målene går litt inn i hverandre og hovedmålet er at alle mennesker i verden skal ha det bedre. Bærekraftsmålene gjelder for alle land i verden - også de rike.

Ideene om bærekraftig utvikling startet allerede på 80-tallet og den norske statsministeren Gro Harlem Brundtland har fått mye av æren, fordi hun da ledet "Verdenskommisjonen for miljø og utvikling" som er en FN-gruppe som jobber for god utvikling på miljøvennlige måter.

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging