Hva kan man lage av olje?

I dag brukes olje til alt mulig rart, og i denne saken skal vi se på et par eksempler.

Tekst: Peter Hedstein Foto: Meganbeckett27, CC BY-SA 3.0 

Olje er et fossilt brennstoff som vi bruker som energikilde. I mange år har olje blitt brukt mest til drivstoff og varme, men også mange andre ting som du kanskje ikke er klar over.

Les mer: Olje og gass - Hva er det?

Plast

Etter strømproduksjon er plastproduksjon det vanligste å bruke olje til. Og som du sikkert vet bruker man plast til å lage alt fra leker til elektronikk, men også veldig viktige ting som medisinsk utstyr. Man bruker også plastfibre til å lage klær. En god og varm fleecegenser vil smelte hvis du tørker den for nærme et bål, siden den er laget av plast!


Asfalt blir laget av olje, sand og småstein. Foto: madsfoto.dk

Asfalt

Det er veldig mange veier i verden, og vi trenger disse veiene for å reise fra sted til sted. Visste du at asfalt faktisk er laget av olje? Asfalt er egentlig litt dårlig olje som har blitt utsatt for oksygen. Blander du dette med sand eller stein, så får vi asfaltbetong. Asfaltbetong er det vi lager veier av.

I fabrikker

Nesten alt som blir laget på en fabrikk har behov for olje. Dette kommer av at det er mange stoffer i olje som kan brukes til forskjellige ting i fabrikkene, som for eksempel å smøre maskindeler eller til varme.


På sykehus er masse utstyr laget plast, og masse medisiner bruker stoffer fra olje. Foto: Pixabay.com

Mye mer

Var du klar over at alle disse tingene blir laget av olje? Vel, det kommer enda mer! Mange vaskemidler, medisiner og kosmetikk som leppestift og hudkremer lages enten av olje eller med hjelp fra olje.

Som du ser er det flere viktige ting vi bruker olje til. Mye av det vi bruker olje til i dag, kan likevel erstattes med andre fornybare ressurser, som biologisk materiale.

Les mer: Spiselig plastembalasje i fremtiden?

KILDER: Norsk oljemuseum, Store Norske Leksikon

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging