Hvorfor slutter vi ikke bare med olje?

Nesten en fjerdedel av Norges CO2-utslipp kommer fra olje- og gassproduksjon. I denne saken skal vi se litt på hvorfor det ikke er så enkelt for Norge å slutte med olje- og gassproduksjon.

Tekst: Bjørn Erik Løken  Foto: Tommy Ellingsen, Norsk Olje og gass

Olje og gass er veldig viktig for Norges økonomi. Noen politikere sier at vi skal utvikle oljesektoren. De mener at oljeproduksjon er nødvendig for at vi skal ha råd til gratis skole, godt helsetilbud og andre ting vi får gratis eller billig i Norge.

Les mer: Norge og oljen, verden og klimaet

Andre politikere mener vi må sette en frist for når vi skal slutte å produsere olje, fordi det haster å få ned utslippene. Likevel er det få politikere som vil at vi skal kutte oljeproduksjonen med én gang. Selv de som er mest kritiske til olje synes vi bør avrunde oljeproduksjonen over flere år. Vi trenger tid til å finne ut av hva vi skal tjene penger på når vi ikke lenger tjener penger på oljen.

En del oljeland bruker mye penger på luksus, som å bygge verdens høyeste skyskrapere eller å kjøpe kjente fotballklubber. Norge har spart mye, i det som kalles for Oljefondet. Pengene er investert i aksjer, altså deler av firmaer, over hele verden. Oljefondets verdi var 6. januar 12 324 453 698 797 kroner, altså over 12 billioner – eller 12 millioner millioner – kroner!

Her kan du sjekke hva Oljefondet er verdt i dag: Oljefondet

Oljefondet spares til fremtidige generasjoner. Når vi en dag ikke lenger tjener penger på olje, vil Oljefondet kunne bidra til å holde Norge i gang. Selv om mange er uenige om når det skjer, er de fleste likevel enige om at Norge på et tidspunkt må tilpasse seg et liv etter oljen.

Les mer: 6 spørsmål og svar om olje

Det er en del av det som kalles det grønne skiftet. Fremover vil mange at vi bruker kunnskapen og teknologien fra oljeindustrien til ny, miljøvennlig teknologi. Noen mener for eksempel at vi kan samle opp drivhusgasser fra kraftverk og fabrikkpiper, og føre det ned i tomrommene under havet hvor det tidligere har vært olje og gass. Andre ser for seg store vindmølleparker langt til havs, hvor man kanskje kan bruke gamle oljeplattformer til å ha vindmøller på.

KILDER: Oljefondet, E24, Miljødirektoratet

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging