Miljøkjendis: Petter Bøckman

Petter Bøckman jobber på Naturhistorisk museum i Oslo. Han er zoolog og museumslærer, i tillegg til at han ofte snakker med media om dyreliv. Kanskje du har hørt han på radio eller sett han på TV?

Tekst: Sina Øversveen, foto: Karsten Sund

Hei Petter! Hva driver du med for tiden?

Akkurat nå er museet stengt på grunn av korona, men normalt tar jeg imot skoleklasser som er på besøk, det er det jeg egentlig skal gjøre. Ta imot skoleklasser og lage utstillinger. Akkurat nå får jeg ikke gjort noen av delene. Jobben min er egentlig dritkul, men akkurat nå er den ikke det. Jeg prøver å få gjort alt det andre som også må gjøres.

Hva er egentlig en zoolog?

En zoolog er en som er utdannet til å vite noe om dyr. Zoo er gresk og betyr dyr, mens –log kommer fra det greske ordet for viten. Så det er en som driver med viten om dyr.

Hva slags forhold har du til aper?

Jeg har ikke jobbet med aper. Vi har jo ikke noen ville aper i Norge, til min store sorg. Mennesker er unntaket, men hvorvidt mennesker er ville er en smakssak. Jeg synes aper er utrolig kule. De er superflotte og superfascinerende og de viser oss hvor stor variasjon det er der ute.

Hva er det beste med jobben din?

Det er å få snakke med barn og unge som lurer på ting. Det er det beste med jobben min. Da kan jeg fortelle røverhistorier om ting jeg vet, og samtidig kan jeg kanskje bidra til at folk lærer noe om verden.

Hvilke klima- og miljøsaker brenner du for?

Jeg er mest opptatt av klassisk miljøvern. Det hjelper oss ikke å redde klima hvis det ikke er noe igjen etterpå. Vi må sørge for at man ikke bygger ned skog og at man ikke utrydder dyrearter.

Hva tenker du om miljøet i dag?

Vi er ikke så dårlige. Når vi vil, så får vi til utrolige ting. På tross av at vi er over 7 milliarder mennesker på kloden er det mange viktige arter vi ikke har utryddet. De siste 150 åra har vi blitt veldig flinke til å ta vare på naturen, selv om vi har en enorm utfordring, særlig fordi vi er så mange mennesker.

Hvorfor bør barn engasjere seg for miljøet?

Fordi det er dere som skal overta planeten. Når jeg parkerer tøflene, kommer ungene mine til å ta over. Hvis jeg ikke etterlater de en verden de kan leve i, så er det jo ikke noe vits.

Hva gjør du selv for miljøet?

Jeg sørger for å ikke bruke for mye! Hver gang vi bruker noe, så går det med plass til å dyrke det og lage det og energi til å bruke det, og så videre. Det er viktig å tenke på hvor mye søppel man bruker, men også å lappe buksene og stoppe sokkene og slike ting. Lære deg å reparere tingene dine og bruke de om igjen, i stedet for å kjøpe nytt.

Har du en hilsen til alle miljøagentene der ute?

Stå på folkens, og bli enda flinkere enn min generasjon!

 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging