Naturtoppmøte i Montreal

Du husker kanskje at Barnas klimapanel var på klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh i Egypt i november? Dette var ikke det eneste viktige miljømøtet på slutten av året. 

Tekst: Bjørn Erik Løken Foto: UN Biodiversity, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons Kilde: NRK, WWF

I desember var mange av verdens ledere samlet i byen Montreal i Canada for et naturtoppmøte. De siste 50 årene har antall dyr og planter gått kraftig ned. Opptil én million arter står i dag i fare for å dø ut og forsvinne for godt.

Les mer: om naturkrisen og hva som truer naturmangfoldet.

På møtet i Montreal diskuterte de hvordan vi best skal jobbe mot denne naturkrisen og ta vare på naturen. Bare fem dager før jul ble de enige om en avtale, som er blitt sammenlignet med den kjente klimaavtalen fra 2015 som kalles for Parisavtalen.

Både politikere og miljøvernsorganisasjoner er veldig fornøyde med at man ble enige om en naturavtale. Noe av det viktigste man ble enige om er at minst 30 prosent av hav- og landområder skal beskyttes innen 2030. Det er dobbelt så mye som er vernet i dag!

I tillegg ble man enige om å halvere verdens matsvinn og å redusere overforbruk og avfallsproduksjon. Dette har mange miljøagenter kjempet for, og det er kjempegode nyheter for jorda vår!


Foto:Vyacheslav Argenberg / http://www.vascoplanet.com/, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons


Det er særlig viktig å ta vare på natur med høyt biologisk mangfold. Det vil si områder hvor det er veldig mange ulike typer planter og dyr, for eksempel tropisk regnskog. Mye av den uberørte naturen vi har igjen i dag ligger i fattigere land. Derfor står det også i avtalen at rike land skal gi penger til fattigere land.

Norges klima- og miljøminister, Espen Barth Eide, var blant dem som var på møtet. Etterpå var han glad for at man nå er enige om at det er like viktig å jobbe med naturen og biologisk mangfold som å jobbe mot klimakrisen. «Vi har en klimakrise og en naturkrise, og de kan bare løses i fellesskap», sa han til NRK. Han sa også at Norge skal følge opp avtalen hjemme hos oss, og i samarbeid med andre land.

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging