Norsk bonde på besøk i Malawi

Da bonden Einar Kise opplevde en skikkelig tørkesommer måtte han søke råd hos noen som virkelig kan kunsten å dyrke jorda i tørt klima: bøndene i Malawi!

Hvem er du? Jeg heter Einar, er 37 år og jobber som bonde. På gården min produserer jeg korn, gras, melk og kjøtt. På fritida liker jeg å være sammen med familien min, gå turer i skogen og spille piano.

Hvordan er det å arbeide som bonde? Hver eneste dag produserer jeg melk til over 1000 personer. Det er motiverende å stå opp om morgenen når jeg vet at kuene venter på meg, og at jobben jeg har gir mat til andre mennesker. Jobben min består i å sørge for at de 150 kuene mine har det bra hver eneste dag, året rundt. Det kan være både travelt og slitsomt til tider, men det er veldig gøy.

 I 2018 dro du på tur til Malawi, hvorfor gjorde du det? I 2018 opplevde jeg den verste tørkesommeren i manns minne. Jeg hadde nesten ikke gras til kuene og jobbet så mye at jeg var helt utslitt. Da jeg ble invitert med på tur til Malawi i Afrika for å lære av bøndene der hvordan de takla klimaendringer, så var det vanskelig å si nei, selv om det ikke var så lett å være borte fra gården og familien så lenge.

Hva var det viktigste du lærte der? Der møtte jeg Esther og Collings som var bønder, akkurat som meg. Jeg var med og jobbet på jordene deres og de lærte meg mange nye metoder jeg kunne bruke for å være bedre rustet mot klimaendringer. I tillegg var det veldig motiverende å se hvordan de holdt motet oppe og var engasjert for å produsere mat til folket, selv om de bodde på andre siden av jordkloden.

Hva er det viktigste norske bønder kan gjøre i kampen mot klimaendringene? Det viktigste vi kan gjøre er å fortsette å produsere mat på de jordene vi har i Norge, og prøve å utvikle oss til å bli enda mer klimavennlige. Det er viktig å produsere mat der folket bor, for å slippe lang transport. Derfor må vi spille på lag med naturen i Norge for å produsere korn, grønnsaker, melk og kjøtt.

FOTO: Einar Kiserud

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging